Instrumentalundervisning

Här hittar Du alla instrument som Du kan lära dig hos oss på Miranda! De flesta instrumenten kan Du börja spela när Du går i åk 3.

 

Träblåsinstrument Tvärflöjt, blockflöjt, fagott, oboe, klarinett, saxofon
Bleckblåsinstrument Trumpet, trombon, tuba, valhorn
Stråkinstrument Fiol, altfiol, cello, nyckelharpa
Stränginstrument Akustisk gitarr, elgitarr, elbas
Klaverinstrument Piano, keyboard
Slagverk Trumset
Sång Solosång, ungdomskör, barnkörer

Träblåsinstrument

Träblåsinstrumenten består av tvärflöjt som ofta bara kallas flöjt, blockflöjt, fagott, oboe,klarinett och saxofon. Dessa instrument kan du börja spela när du går i årskurs tre och fortsätta med hos oss på Miranda tills du slutar i gymnasiet. Vi har enskilda lektioner eller lektioner med 2-3 elever. Under lektionerna spelar vi musik i olika stilar och använder ofta spelböcker som det finns skivor till där du kan lyssna på låtarna eller spela med. Vi försöker spela en del utantill, men noterna finns med nästan från början eftersom det är lättare att spela i olika grupper och orkestrar om man kan läser noter. Vi ser gärna att så många som möjligt deltar i någon form av samspel.

Lärare i träblås är Åsa Hoffner och Stefan Larsson.

Bleckblåsinstrument

Familjen bleckblås utgörs  av medlemmar vid namn trumpet , trombon, valthorn och tuba. Bleckblåsinstrumenten karaktäriseras av stor och mäktig klang så därför hör vi ofta dessa intstrument spela i t.ex  filmmusik när någonting väldigt dramatiskt händer. Annars är blåsorkester eller storband det vanligaste forumet för bleckblåsinstrumenten och bägge typer av orkestrar återfinner du hos Miranda.

Dessa gyllene horn kan du börja spela när du går i årskurs tre och fortsätta med hos oss på Miranda tills du slutar i gymnasiet. Oftast träffar varje elev sin lärare enskilt, men vi strävar även efter att bilda mindre ensembler på 2-4 spelare!  

Under lektionerna spelar vi musik i olika stilar och använder ofta spelböcker som det finns skivor till där du kan lyssna på låtarna eller spela med. Vi försöker spela en del utantill, men noterna finns med nästan från början eftersom det är lättare att spela i olika grupper och orkestrar om man kan läser noter.  Det bästa är  att så många som möjligt deltar i någon form av samspel, det brukar bli roligast då!

Lärare i bleckblås: Joonas Lepna

 

Stråkinstrument

I familjen stråkinstrument hittar vi fiol, altfiol, cello och nyckelharpa! Undervisningen sker genom att Mirandalärare åker runt på skolor i Mora kommun och undervisar de elever som valt att spela något stråkinstrument. De flesta elever spelar i skolan, men en del elever väljer att spela på eftermiddagen, och då träffas vi istället i Mirandas hus för att ha lektion!

När man har spelat ett tag är det dags att prova att spela tillsammans med andra! Miranda har flera ensembler/orkestrar i olika svårighetsgrader.
Att spela med i en ensembel kostar inget extra och vi vill att alla som har möjlighet deltar i någon av våra ensembler, eftersom man lär sig så många nya saker och träffar så många nya kompisar!

Undervisande lärare: Anna-Lena Berglund & Gustaf Ekeberg

 

Stränginstrument

Akustisk gitarr

Gitarr får du börja spela i åk. 3.
Undervisningen sker enskilt eller i grupp, vanligtvis ute på din skola. Det finns också möjlighet att åka till Rosa Huset och få undervisning där på eftermiddagarna.

Gitarren är ett mycket brett och mångsidigt instrument. Det passar utmärkt att använda inom de flesta genrer, från klassisk musik, visa till pop och rock m.m. Därför vill vi att alla gitarrelever ska få en grund inom flera områden.

Som gitarrelev på Miranda får du lära dig grundläggande klassisk fingerspelsteknik, melodispel med och utan noter, ackordspel, enkel improvisation, m.m. Vi uppmuntrar också till samspel i Mirandas Gitarrorkester eller mindre ensembler.

Vi som undervisar på akustisk gitarr heter: 
Katarina Brodin & Jens Elford

Elgitarr

*text saknas*

 

Elbas

*text saknas*

 

Klaverinstrument

Piano / Keyboard

Fr.o.m. åk 3 i grundskolan är du välkommen att ansöka om en plats, och du kan fortsätta ta lektioner hos oss tills du gått ut gymnasiet. Inga förkunskaper krävs och vi har inga inträdesprov. Alla är välkomna oavsett kunskapsnivå.

Undervisningen sker mest som enskild lektion, 20 min per vecka. Lektion i grupp kan förekomma. Du lär dig läsa noter, kompa andra instrument, ackordsspel, gehörsspel mm.

Pianot är användbart i många olika sammanhang: som soloinstrument, till ackompanjemang och ensemblespel. Att spela tillsammans med andra är både roligt och utvecklande!
Pianot passar också in i vitt skilda musikstilar, från barock till bara rock

Pianolärare: Lars Hansson 

Vill du veta mer om instrumentet finns mer att läsa på wikipedia

 

Slagverk

Slagverk är en stor instrumentfamilj. Dit räknas t.ex. trumset, congas, bongos, tamburin, orkesterpukor m.m. Dit räknas också olika malletinstrument som xylofon, marimba, vibrafon och klockspel, och mycket mera.

Slagverkslektionerna hos oss inriktar sig mest på trumsetet. Trummor är som bekant ett skrymmande men väldigt roligt instrument. Det finns även bra elektroniska trumset som är att rekommendera om man bor i t.ex. lägenhet.

Du kan börja ta lektioner fast du inte äger ett instrument men efter ett par månader så måste du ha möjlighet att under veckorna kunna öva på ett trumset dagligen. Vi hjälper dig gärna och tipsar om vettiga prisvärda lösningar.

Trumset är först och främst ett ensembleintrument och pop/rock är den vanligaste genrern. Allt eftersom eleverna utvecklas försöker vi få in dem i ensembler där man får glädjen att spela tillsammans.

Undervisningen sker mest som enskild lektion, 20 min per vecka. Lektion i grupp kan också förekomma.  Alla är välkomna oavsett kunskapsnivå!

Slagverkslärare: Per Cedervall

 

Sång

Solosång

På sånglektionerna får Du lära dig sångteknik, dvs. tonbildnings-, andnings- och stödövningar som hjälper dig att utveckla din sångröst och upptäcka den egna röstens möjligheter. Du får sjunga sånger i olika musikstilar t.ex. musikal, pop, jazz, visor och klassiskt. Lektionerna anpassas hela tiden efter just Dina behov!

Du kan välja solosång från och med att Du börjar i åk 7.
Alla är Välkomna oavsett sångerfarenhet. Alla kan sjunga!!!

Sånglärare: Gunnel Trapp

Körsång

Det finns tre körer på Kulturskolan Miranda.

Mirandakören: För högstadiet och gymnasiet där du kan börja direkt efter att du gjort ett kort inträdesprov. Det kan vara ett bra sätt att komma igång med sången tillsammans med andra, i väntan på att Du får en plats för individuell sångundervisning! Vi repeterar på torsdagar 16-18 i  Rosa Huset.

 

Barnkörerna: Lilla kören för åk 1-3 (måndagar 17:00-17:40) & Mellankören för åk 4-6 (måndagar 17:45-18:30)

Körledare: Gunnel TrappLinda Trapp 

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan granskad den 27 januari 2014.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

Visste du att....

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213