Begränsning av fyrverkerier ska beslutas av kommunstyrelsen

24 november 2017

Fyrverkerier Visa större bild

Förslag till nya restriktioner i hur man får använda fyrverkerier under nyår, påsk och valborgshelgen har tagits fram till kommunstyrelsen.

Den 28 november ska kommunstyrelsen besluta om följande begränsningar:

• Förbud mot användning av fyrverkerier och pyroteknisk utrustning på kyrkogårdar, inom 200 meter från Mora lasarett och särskilda boenden för äldre.
  • Fyrverkerier och andra pyrotekniska varor får användas på övriga platser utan polisens tillstånd mellan 21.00 och 01.00 på nyårsafton, samt från klockan 19.00 till 23.00 på påskafton och valborgsmässoafton om det inte innebär risk för skada eller beaktansvärd olägenhet för person eller egendom.

Förslaget bygger på ett medborgarförslag om totalförbud mot fyrverkerier som kommunfullmäktige tog upp i april 2013. Kommunfullmäktige beslutade då att kommunstyrelsen skulle utreda och ta fram förslag på avgränsade platser i kommunen där ett totalförbud mot användning av fyrverkerier och annan pyroteknisk utrustning ska råda, vilket det nuvarande förslaget grundas på.

- Förslaget om nya restriktioner för fyrverkerier har tagits fram i samråd med polisen i Mora, då de har efterfrågat gemensamma regler inom polisområdet. Det här förslaget är ett led i detta, säger kommunalrådet Anna Hed (C).

Sidan uppdaterad den 24 november 2017.

... elektriciteten kom till Östnor 1916?