Branden i Västmanland

6 augusti 2014

Brandkåren i Mora bistår i släckningsarbetet och har tillsammans med Orsa och Rättvid under onsdagen skickat ner en tankbil, en släckbil och sju brandmän. Tanken är att de ska jobba på plats i Västmanland fram till söndag till att börja med.

Om brandröken
Röken var under måndagen påtaglig för många i Mora kommun. Under tisdagen och onsdagen låg vinden på åt ett annat håll och kändes inte lika påtagligt i siljansområdet.

Röken är inte farlig i små koncentrationer, men vi uppmanar de som är känsliga och känner besvär av röken att gå inomhus, stänga dörrar, fönster och ventilation och lyssna på radion. Får man besvär med andningen ska man uppsöka sjukhus.

Landstinget Dalarna informerar under tisdagseftermiddagen på sin hemsida om att röklukten i Dalarna inte är farlig, men att den som upplever besvär eller har frågor kan kontakta Sjukvårdrådgivningen på tel. 1177

Använd SOS informationsnummer 113 13
Många människor har ringt SOS Alarm på 112 eller brandkåren för att informera om röklukt, vilket gör att de som verkligen är i nöd får vänta länge. Brandkåren i Mora uppmanar allmänheten att enbart ringa 112 om man ser rökpelare eller eld. I övrigt kan man ringa SOS informationsnummer 113 13

För information går det också bra att besöka www.krisinformation.se.

Information finns också på Länsstyrelsen Dalarnas hemsida, eller Länstyrelsen Dalarnas Facebooksida

Mora kommun följer utvecklingen och uppdaterar löpande information på hemsidan.

Sidan uppdaterad den 6 augusti 2014.

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?