Broschyr om dammbrott i Dalarna

12 oktober 2012
Dammbrott Visa större bild
Dammbrott i liten skala. Men om Trängsletdammen brister......

Under vecka 42 får alla hushåll som kan beröras en folder med information om vad man som privatperson ska göra om en damm går sönder.

Foldern har tagits fram i samverkan mellan Vattenregleringsföretagen, dammägarna, Svenska kraftnät, länsstyrelsen och kommunerna. I Mora distribueras den till alla de 10 236 hushåll som finns i Postens adressregister.

Även om risken för att en damm ska brista är liten finns det skäl att veta hur man ska bete sig om det skulle inträffa. Det gäller naturligtvis i ännu högre grad om Trängsletdammen skulle ge vika. I foldern finns därför en karta som visar vilka områden som då skulle översvämmas vid ett sådant maximalt dammbrott.

Innehållet i övrigt är anpassat för att hushållen ska veta vad som händer när en damm brister och vilka åtgärder man ska vidta. Frågor som besvara är hur man får reda på att ett dammbrott skett, hur och vart man ska utrymma och var man kan få mer information. Ett avsnitt heter "Frågor & Svar" och där kan man få reda på ännu mer om sådant som man med säkerhet vill veta. Det finns också hänvisningar till en del internetsajter som kan vara intressanta att ta del av.

Men det är inte bara dammbrott som kan ge upphov till höga vattenflöden. Vårflod och riklig nederbörd kan också skapa problem och det tas också upp i foldern. Som man bör spara på ställe där man verkligen hittar den om behovet skulle uppstå.

Självfallet kommer också information att finnas på kommunens webbplats. Adressen där är www.mora.se/dammbrott.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 oktober 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Mora lasarett byggdes 1910-12?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213