Upprustning med hjälp av bygdemedel

9 juli 2015

Notskålar Udden Nusnäs

Varje år söks bidrag ur vattenregleringsfonderna så kallade ”bygdemedel” av olika föreningar. Inför utbetalning av medlen vill Länsstyrelsen ofta att kommunen ”synar” de åtgärder som genomförts. I år har hembygdsgården i Våmhus och notskålar i Nusnäs ”tittats till”.

byggnad vid Våmhus hembygdsgård

- Våmhus Gammelgård/hembygdsförening har rustat upp flera byggnader och bryggan.

- Renovering och stabilisering av notskålar på Udden, Nusnäs.

Fakta kring bygdemedel

Bygdemedlen byggs upp genom avgifter som vattenföretag, enligt vattendomar, betalar till fonder som Länsstyrelsen förvaltar. Dessa medel, bygdemedel, ska återföras till bygden och användas till investeringar som främjar näringsliv eller service i bygden eller annars är till nytta för denna. Så många som möjligt i bygden (kommunen) ska ha nytta av dessa medel.

Bygdemedel kan sökas framförallt av föreningar. Exempelvis kan hembygdsföreningar, idrottsföreningar, intresseföreningar och byalag söka bidrag

Ansökan sker till Länsstyrelsen senast sista december varje år. Därefter skickas ansökningarna på remiss till berörda kommuner. Kommunerna gör en prioriteringslista, sen beslutar och beviljar Länsstyrelsen om stöd. Beslut beräknas kunna meddelas under april-juni till de föreningar som sökt.

Ytterligare information på Länsstyrelsens webbplats

Sidan uppdaterad den 9 juli 2015.