Dalahäst vid Saxviken

31 maj 2011
Stora dalahästen Visa större bild
Den sista ytfinishen ger hästen en
extra hållbar yta.

Dalahästens ohotade position som Sverigesymbolen framför andra har, egendomligt nog, inte manifesterats särskilt påtagligt i Moras stadsbild. Ett och annat exemplar av det kurbitsmålade djuret finns visserligen, men en större variant har hittills lyst med sin frånvaro.

Tills 2011, för när täckelset faller klockan 14:00 den 6 juni kommer en 3.7 meter hög dalahäst att uppenbaras. Med upphöjd placering på en betongplatta, klädd med Älvdalskvartsit, blir den väl synlig från olika håll. Även för alla förbipasserande bilister på Europaväg 45. Kopplingen mellan Mora och dalahästen blir nu ännu mer uttalad än tidigare.

Fundament Dalahäst Visa större bild
Här på den utplanade kullen ska
hästen stå. Med Saxviken i
bakgrunden.

Beslutet om att låta tillverka en stor häst togs av kommunstyrelsen redan i juni 2010. För att ta reda på var den lämpligen skulle placeras beslutade man att låta Morapanelens mer än 100 medlemmar komma till talsi en omröstning via nätet under sommaren. De fick svara på två frågor; om en stor dalahäst skulle placeras i Mora och i så fall var. Två alternativ gavs beträffande placeringen; på kajen eller i parken framför det gamla kommunhuset.  När svaren räknats visade det sig att en stor majoritet, 81 %, ville ha en häst och att 78 % av dem föredrog att den skulle stå på kajen. Och eftersom politikerna förbundit sig att följa majoritetens åsikt var det sedan bara att hitta en lämplig plats vid Saxviken.

Det är träarbetare på Lernia som har gjort grundjobbet med skiktlimningen och hästen har sedan skulpterats av Torbjörn Lindgren från Leksand. Själva målningsarbetena är ett verk av Nils Olssons Hemslöjd. Kulören är självfallet den klassiskt röda och ytskiktet utgörs av ett så kallat grafittiskydd som gör att ovälkommen extra dekor lätt kan tvättas bort. Om nu någon skulle få för sig att sätta sin personliga prägel på det nya landmärket i Mora.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 31 maj 2011.

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.