Evakueringsboende i Mora har stängts

18 april 2016

Skidor på schemat för boende på evakueringsboendet i Mora

Migrationsverkets behov av evakueringsplatser för alla människor som söker asyl i Sverige är inte längre lika stort. I början av april fick kommunledningen besked om att evakueringsboendet i Mora kommer att avvecklas. Flyktningarna som har bott på boendet har nu fått plats på asylboenden runt om i landet och evakueringsboendet har tillsvidare stängts i Mora.

Det är Migrationsverket som ansvarar för att erbjuda boende till alla som söker asyl i Sverige. I slutet av 2015 hade Migrationsverket brist på boenden och efterlyste hjälp av Sveriges kommuner. Därför startade Mora kommun under januari ett evakueringsboende som gav flyktingarna tak över huvudet, mat samt tillgång till dusch och toalett.

Migrationsverkets ambition var att de nyanlända skulle bo på evakueringsboendet mellan sju och tio dagar innan de slussades vidare till ett mer permanent boende. Men i praktiken blev det längre än så eftersom det var svårt att hitta asylboenden till alla. Mora kommun valde därför att lägga ambitionerna högre än standardkraven och försökt att erbjuda en meningsfull sysselsättning under boendetiden.

- Vi har under denna period samverkat med frivilliga organisationer för att kunna erbjuda svenskundervisning. Många har även varit flitiga besökare på Svenska kyrkans öppna förskola och på biblioteket. Tonåringarna har tränat fotboll med IFK Mora och spelat innebandy med KAIS Mora. Under Vasaloppet jobbade flera av de nyanlända som funktionärer i målet, säger Åke Nyström, boendechef på Mora kommun.

Som mest så bodde det ett fyrtiotal personer på evakueringsboendet och mycket tack vare personalen har det varit en bra stämning på boendet.

- Fler av de som jobbade på boendet hade själva invandrarbakgrund och kunde språket, vilket underlättade enormt berättar Åke Nyström.

​Evakueringsboendet kommer att vara tillfälligt stängt tills juni månad ifall ett akut behov av boende skulle uppstå igen. Efter den 10 juni kommer boende helt att stängas för att ingå i nya detaljplaner för lägenhetsbyggande i Mora.

Sidan uppdaterad den 18 april 2016.

• Åke Nyström Chef integrationsenheten
    Kommunledningskontoret
    792 80 MORA
    Tel: 0250-261 06 (mobil anknytning)
    Växel: 0250-260 00
  • Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.