Fler automatiska dörröppnare och ramper behövs hos butikerna på gågatan

4 juli 2014

tillgänglighetsrapport feriearbete 2014

Det behövs en rad åtgärder för att förbättra tillgängligheten i butikerna och hos företagen på Moras gågata. Det visar en rapport gjord av feriearbetaren Amanda Altonen.

Under fredagen presenterades rapporten av Amanda Altonens rapport på Rosa huset i Mora. Amanda är själv rullstolsburen, och har under tre veckor testat tillgängligheten på gågatan i Mora. Amanda Altonen har utgått ifrån ”Boverkets föreskrifter och allmänna råd om undanröjande av enkelt avhjälpt hinder till och i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.”

Problemområden som hon identifierat är provhytter i butiker som ofta är för trånga, diskhöjd och kortterminal som är för högt upp för den rullstolsburne, dörrar som inte är automatiserade och nivåskillnader vid butiksingångar.

Finns många förbättringsmöjligheter
Amanda Altonen ger i rapporten flera olika förslag till hur butiker och företag kan bli mer tillgängliga:

• Hel- eller halvautomatiska dörrar
  • Ramper i rätt vinkel
  • Ringklocka till butiker med bärbara ramper eller manuell dörr
  • Skylt som varnar för trångt utrymme
  • Större provhytter med dörrar, inte draperier
  • Utmärkelser till de som anstränger sig för att vara tillgängliga för alla

Sidan uppdaterad den 4 juli 2014.

... gravfältet på Sollerön grävdes ut 1928?