Han blir ny kommundirektör i Mora

10 september 2012
Peter K

Peter Karlsson har jobbat med kommunala frågor sedan sin examen från Linköpings universitet 1982. De senaste 15 åren som kommunchef.

Det är alltså en rutinerad tjänsteman som om några veckor sätter sig på kommundirektörsstolen för att leda tjänstemannaorganisationen. Men vem är han?hur är han? Vad vill han?

Det finns många frågor och vi har ställt några som han fått besvara:

Vad är det som har fått dig att välja just Mora?
Mora och Dalarna är ett starkt positivt varumärke som ger positiva tankar. Här händer mycket både sommar som vinter. Moraandan och strukturen i samhället med ett starkt föreningsliv och närheten till medborgare påminner en del om Sunne där vi bodde i 14 år. Vi trivdes mycket bra med detta.

Du har jobbat i kommunsektorn hela ditt yrkesverksamma liv, 30 år. Hur kommer det sig att du gjort det valet?
Jag är samhällsbyggare! Det har funnits tillfällen att välja något i statliga och privata sektorn, men jag trivs bäst kommunsektorn. Jag gillar närkontakten med medborgare, organisationer och näringsliv  etc där man snabbt får återkoppling  och ser resultat av beslut.

Kommunchef och därmed högste tjänsteman har du varit i 15 år. Vilka erfarenheter har du dragit av det?
Massor ! Jag vet att det är viktigt att vara uthållig och att försöka se till helheten dvs vad är totalt sett bäst för kommunen utifrån politiska beslut.  En viktig del kommunchefens uppgift är att tillse att kommunfullmäktiges beslut förverkligas. Som ledare skall du vara ärlig och konsekvent och man måste inse att det är svårt att ha koll på alla detaljer.  Jag tror det är viktigt att tänka på att jobba med idéstyrning hellre en detaljstyrning.

En annan viktig erfarenhet för att medarbetare skall göra ett bra jobb är att kunna förmedla en känsla av sammanhang, dvs förstå hur man skall bidra till helheten.

Vad är det roligaste med att vara kommundirektör?
Att lära känna nya människor och att se att människor trivs, har roligt och gör ett bra jobb.

Finns det något som är tråkigt?
Skitsnack om andra bakom stängda dörrar. Generellt sett måste arbetsplatser bli bättre att hantera konflikter genom att prata med varandra.

Att vara kommunchef är ett utsatt jobb och ibland funkar det inte alls som man tänkt sig. Har det hänt dig? Och finns det något man kan göra för att förebygga sådana eventuella problem?
Att vara kommunchef är ett tufft uppdrag som jag har stor ödmjukhet inför. Jag har jobbat med sex stycken olika ordföranden i kommunstyrelsen och det har gått bra de fem första gångerna men den sjätte ordföranden och undertecknad hittade ingen samsyn i ledarskapet och hur känslan av sammanhang skulle kommuniceras mellan personal och politik. Detta har inget med ideologi att göra utan handlar om hur man kan respektera varandra i sina olika roller. Den viktigaste åtgärden för att undvika detta är att ständigt samtala och kommunicera med varandra. Jag känner ingen oro inför detta i Mora.

Vad tror du det är som gör dig lämplig som kommundirektör i Mora?
Min mångåriga erfarenhet som ledare där jag hela tiden har försökt förbättra mina ledaregenskaper och tänkt att den enda som man med säkerhet kan ändra på är sig själv.

När börjar du? Kommer du att flytta hit och i så fall när?
Jag börjar den 1 oktober och kommer att tillsammans med min fru att flytta till Mora under oktober månad.

Bortsett från att lära känna personalen, vilka blir din prioriterade uppgifter under de första månaderna?
Jag skall ha samtal med politiken om vad som är prioriterat, studera visionsdokument och kommunplaner mm för att förstå ”tänket” och framtidsplanerna för Mora.  Sen är det mycket praktiskt som skall läras in som IT-system och rutiner, riktlinjer och policies. Självklart måste jag också lära känna företag, grannkommuner och de regionala organisationerna och myndigheterna och inte minst moraborna.

Och slutligen, den som flyttar till Mora får alltid den obligatoriska frågan: Har du åkt Vasaloppet eller kommer du att göra det?
Jag kan meddela att jag har åkt StafettVasan….räknas det ? Det finns i alla fall dokumenterat.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 7 september 2012.

Peter Karlsson

Ålder: 53.

Utbildning: Examen från samhällsplanerarlinjen vid Linköpingsuniversitet 1982.

Familj: Fru Lena och två barn. dottern atuderar samhällsplanering i Stockholm och sonen läser till civilekonom i Luleå.

Fritidsintressen: Sport, både live och på TV. Varit aktiv inom fotboll, både som spelare, tränare för ungdomslag och speaker. Läser gärna, vistas i naturen och lyssnar på musik. Tycker också om att renovera och fixa hemma.

Vilka är dina favoritartister i musikens värld?
Jag gillar bl a Lars Winnerbäck, Adele, Norah Jones, Melody Gardot, Bryan Ferry, Leonard Cohen, Morning Jacket m fl

Favoritförfattare?
Leif GW Persson , Henning Mankell och Selma Lagerlöf förstås.
Vilken bok läste du senast?
Vattenänglar-Mons Kallentoft

Äter helst?
Allätare men Entrecote eller något riktigt hemlagat som raggmunk är gott. Nävgröt  eller kolbullar är inte så dumt heller.

Dricker helst?
Kommunalt vatten men kan ta ett glas rött (gärna ett Amaronevin) till entrecôten.

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?