Hjärtstartare på plats

20 januari 2011
Mattias Jensen
Mattias Jensen visar hjärtstartaren med elektroderna som ska placeras på bröstkorgen.

Hjärtstillestånd? Då är hjälpen nära om man befinner sig i eller i närheten av kommunhuset.

Där finns nu en defibrillator, eller hjärtstartare som den numera kallas, väl synlig och lätt åtkomlig i entréhallen. Lätt flyttbar dessutom, så att den kan användas på alla möjliga platser vid behov.

Kan hjälpa fler

- Det är bra att den syns så väl för det gör att besökare kanske blir intresserade och lär sig var den finns, säger ställföreträdande räddningschef Johan Szymanski. Kommunen är en stor arbetsplats, så därför borde det egentligen finnas ytterligare några ute i verksamheterna. I Mora har vi på räddningstjänsten ett par stycken, dessutom har Wibe, Sollerö Camping och Mora-Siljan flygplats var sin. Ett ställe som också borde ha en är givetvis FM Mattsson Arena, även om priset är 16 000 kronor. Men vad är inte ett människoliv värt?

Under Vasaloppsveckan med över 50 000 deltagare är självfallet riskerna för hjärtproblem påtagliga. Därför finns en hjärtstartare vid varje kontroll och från och med i år kommer det också att finnas en på varje skoter efter spåret.

- Vi planerar därför att låna ut den här apparaten under Vasaloppssöndagen till någon av skotrarna, eftersom kommunhuset ändå står tomt den dagen.

Talar till användaren

Om denna fantastiska lilla maskin ska fungera väl i en nödsituation är det naturligtvis viktigt att vem som helst kan sköta den. Lite träning skadar i och för sig inte, men även en förstagångsanvändare kan ge den nödvändiga hjälpen. Så fort locket öppnas guidar en tydlig röst genom hela processen. Inte bara vad gäller själva hjärtstartaren utan också nästa moment, den minst lika viktiga hjärtlungräddningen som utförs på traditionellt sätt genom momentan kompression av bröstkorgen. Men här ger hjärtstartaren klart besked om vilket tempo man bör använda vid kompressionerna.

Hjärtstartare Visa större bild
Centralt placerad vid receptionen.

- Det är vid så kallat kammarflimmer som hjärtstartaren kan vara skillnaden mellan liv och död, förklarar brandmannen Mattias Jensen. Den känner av patientens EKG och ger en kort elstöt som hjälper hjärtat att komma igång igen.  Faktum är att överlevnadschanserna ökar med ungefär 50 % när den används och det fina är att den inte kan användas fel. Till och med placeringen av elektroderna på bröstkorgen anges exakt och ingen strömstöt levereras förrän de är på rätt plats. Men om hjärtat skulle vara helt dött, eller fungera normalt, så känner den också av det och startar därför inte. Med tanke på att det ungefär 10 minuter innan en ambulans kan vara framme så är det här ett minst sagt livsviktigt hjälpmedel eftersom insatserna bör sättas in mycket tidigare än så.

För alla eventualiteters skull ska utrustningen kompletteras med en liten väska innehållande sax och rakhyvel. Kläder kan i vissa fall behöva klippas upp och om en herre med hår på bröstet har drabbats blir han näste man till rakning. Elektroderna måste nämligen sitta tätt mot huden och en hårig bringa skapar kontaktproblem som gör att hjärtstartaren inte fungerar normalt.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 20 januari 2011.

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?