Hög volym från musikanläggningar får inte störa boende

3 maj 2016

högtalare Visa större bild

Mycket hög volym ifrån musikanläggningar i bilar har under en längre tid orsakat boende i närheten av köpcentret Noret Norra stora problem. Kommunfullmäktige i Mora beslutade under måndagen att ändra de lokala ordningsföreskrifterna så att de personer som spelar störande musik på offentlig plats eller i bostadsområden kan bötfällas.

Parkeringen utanför McDonald’s i Noret har blivit en samlingsplats för unga. Boende i närheten har under en längre tid klagat på ljudnivån under sena kvällar och nätter då mycket hög musik spelas i parkerade bilar.

– De omkringboende har berättat att ljudvolymen ibland gjort att de inte kunnat sova, de har känt sig stressade och det har hänt att personer har sjukskrivit sig efter sömnlösa nätter. Då har det gått för långt. Jag har all respekt för ungdomar och deras intresse för att bygga musikanläggningar i bilar, men det får inte gå ut över de boende i närområdet, säger kommunalrådet Anna Hed (C).

Att sända ut tal och/eller musik ifrån en högtalaranläggning på så hög volym att det uppenbarligen stör den allmänna ordningen är inte längre tillåtet utan tillstånd från Polisen. Det gäller oavsett om detta sker i eller utanför en bil. Förbudet gäller inte bara parkeringen utanför McDonald’s i Noret utan i hela kommunen.

Sidan uppdaterad den 3 maj 2016.

• Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2
  • Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    Växel: 0250-260 00

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?