Hon blir nytt kommunalråd

22 augusti 2012

Anna Hed

Att posten var vikt för Anna Hed, centerns andra namn på den senaste valsedeln, var mer eller mindre självklart. Hon efterträder nu Peter Helander som förste vice ordförande i kommunstyrelsen, och precis som i hans fall arvoderas hon med 60 % av fullt arvode för sitt uppdrag. Dessutom behåller hon ordförandeposten i för- och grundskolenämnden där arvodet utgör 30 %.

- Men hur jag ska göra med mina uppdrag i kyrkan där jag är ledamot av kyrkorådet och ordförande i kyrkofullmäktige, vet jag ännu inte. Kanske måste jag minska mitt engagemang där. Rollen som gruppledare för centern i Mora får jag nog också säga ifrån mig.

Även om hon var predestinerad för kommunalrådsposten har valet föregåtts av en alltigenom demokratisk process i partiet.

- Valberedningen har varit helt enig, liksom kretsstyrelsen och fullmäktigegruppen, förklarade valberedningens ordförande Bengt Jernhall.

Hennes politiska karriär startade i kyrkorådet i hembyn Våmhus och till kommunpolitiken kom hon som ersättare i dåvarande barn- och utbildningsnämnden 2000. Uppdragen har varefter blivit fler och tyngre, sedan valet 2010 är hon ordförande i det som numera heter för- och grundskolenämnden.

- Och blir jag alltså kvar, för jag tycker vi har kommit långt där och har ett väldigt gott samarbete som jag gärna vill fortsätta.

Till yrket är hon gymnasielärare i svenska och samhällskunskap vid S:t Mikaelsskolan, men de politiska uppdragen har gjort att hon redan tidigare bestämde sig för att vara tjänstledig det här läsåret. Och den nya utnämningen lär innebära att fortsättning följer.

- Men jag har aldrig egentligen bestämt mig för att bli politiker, berättar hon. Det har bara blivit så och nu känns det jättespännande och utmanande att ta över efter Peter. Tack och lov kommer han att vara kvar i politiken och det känns tryggt. Att jag kommer in i bilden innebär naturligtvis inte heller att det blir några kursändringar i politiken, den är ju fastlagd sedan tidigare i den politiska plattformen för mandatperioden.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 22 augusti 2012.

Anna Heds politiska uppdrag:

Ledamot av kommunfullmäktige

Förste vice ordförande i kommunstyrelsen

Ledamot av kommunstyrelsens finansutskott

Ordförande i för- och grundskolenämnden

Ersättare i landstingsfullmäktige

Ersättare i landstingets kultur- och bildningsnämnd

Vice ordförande för centerpartiet i Mora

Ordförande i kyrkofullmäktige, Mora församling

Ledamot av kyrkorådet, Mora församling

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?