Länsstyrelsen söker begravningsombud i Mora kommun

3 november 2014

Mora kyrka Visa större bild

Ett begravningsbud granskar hur begravningar sköts för personer som inte tillhör Svenska kyrkan. Länsstyrelsen förordar oftast ett ombud per kommun.

Begravningsverksamheten är den sammanfattande benämningen på de uppgifter som samhället skall ansvara för i samband med begravning. Den finansieras av en avgift till Svenska kyrkan, begravningsavgiften, som alla måste betala. Begravningsombudet har till uppgift att ta tillvara på de personers intressen som inte tillhör Svenska kyrkan.

Begravningsombudet bör ha kunskaper inom ekonomi och kunskap och förståelse för olika religioner, livsåskådningar och begravningsseder.

Kommuner, andra trossamfund än Svenska kyrkan och livsåskådningsorganisationer som är verksamma i Mora får skicka in ett skriftligt motiverat förslag på begravningsombud till länsstyrelsen senaste den 7 november 2014.

För upplysning om hur ett förslag lämnas och ett begravningsombuds uppgifter, m.m. se länsstyrelsens webbplats

Sidan uppdaterad den 3 november 2014.

... Rumbo Mats Aronsson i Östnor redan på 1820-talet startade det som sannolikt var Ovansiljans första bankrörelse?