Medalj för rådigt ingripande

27 mars 2015

På juldagens kväll hörde de tre i personalen på Hanslindens servicehus hur en kvinna skrek och en brandvarnare tjöt. De rusade dit och möttes av en brinnande äldre kvinna.

Rådigt
Räddningschef Johan Szymanski, medaljörerna Evy Gut, Josefine Ersson och Susanne Östlund samt Brandskyddsföreningens ordförande, Andreas Bertilsson.

I det här läget kunde man välja att vänta och ringa brandkåren, eller försöka agera så snabbt som möjligt. Att agera var precis vad dessa tre gjorde - de for in i lägenheten och hjälptes åt att släcka branden i personen samtidigt som de släckte det som brann på golvet i köket. Lika snabbt larmade de efter ambulans.

Tackvare detta rådiga ingripande räddades kvinnans liv. Dessutom är boendet inte bemannat nattetid, vilket inneburit att branden kunnat få betydligt större konsekvenser om den fått fortsätta.

Efter detta ansökte räddningschefen till Brandskyddsföreningen om att de tre, Josefin Ersson, Susanne Östlund och Evy Gut skulle föräras med diplom och förtjänsttecknet för Rådigt ingripande. Idag, den 27 mars 2015, delades medaljen ut i samband med Brandskyddsföreningens årsmöte i Falun.

Stort grattis och tack för ett mycket bra ingripande!

Sidan uppdaterad den 27 mars 2015.

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.