Mer lokal mat till kommunens skolor

17 maj 2017
Potatis Visa större bild

Mora kommun har tecknat ramavtal med fyra leverantörer om livsmedelsleveranser. Alla fyra leverantörerna har lokal förankring, vilket innebär att maten kommer från närområdet. Det handlar om produktområdena färskt kött, potatis, ägg och bröd.

Ramavtalet gäller som längst i fyra år och har ett värde av cirka 1,1 miljoner per år för Mora kommun. Maten kommer främst att serveras i kommunens skolor och förskolor, men också på äldreboendet Juntgården i Venjan.

Mora kommun har gjort en gemensam upphandling av livsmedel tillsammans med Orsa, Älvdalens, Vansbro och Malung-Sälens kommuner för att få till ett bättre avtal.

De fyra lokala producenterna som ska leverera mat till Mora kommun är:

• Siljans chark för färskt kött
  • Rättviksbagarn för bröd
  • Järna skalat för potatis
  • Grönsakshallen för potatis och ägg

Grönsakshallen är en grossist med säte i Stockholmsområdet, men de ska leverera lokala produkter från Dalarna till kommunen.

Viktigt för hälsa och lokala livsmedelsproducenter

– Vi är mycket glada över det här avtalet och möjligheten att kunna börja servera mer lokal mat i kommunen. Det är viktigt ur många synvinklar, till exempel hälsa och utveckling av livsmedelsföretag i vårt närområde. Det är dessutom något som kommunplanen säger att vi ska arbeta för, säger kommunalrådet Anna Hed (C).

Ramavtalet om lokala livsmedelsleveranser börjar gälla den 1 oktober i år.

Sidan uppdaterad den 17 maj 2017.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    Växel: 0250-260 00
  • Anders Rosén Kommunikationschef
    Kommunledningskontoret
    Mora kommun

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.