Mora Brandkår invigde ny brandbil

12 december 2014

Kl. 11:00 invigde kommunalrådet Anna Hed (c) den nya brandbilen. Kort därefter var bilen tagen i drift och är nu redo för sin första utryckning.

Brandbil
Stf Räddningschefen Peter Bäcke tillsammans med Anna Hed (c) som klippte en slang med hydraulsaxen vid invigningen

Tidigare släck- och räddningsbil är idag 20 år. Under den här perioden har det hänt mycket vad gäller utveckling av både räddningsutrustning, brandmaterial och arbetsmiljö. Bland annat är det en helt ny typ av klippverktyg för losstagning av fastklämda människor i bilvrak. De nya klarar 90 tons tryck, vilket gör att de allra modernaste och kraftigaste stadsjeeparna inte är något problem. Dessutom är klippverktygen inte längre fastkopplade i bilen och begränsade till 20 meters slanglängd utan kan användas med hjälp av en bärbar motordriven pump.

Brandsläckning av hus kan ofta innebära att det blir stora vattenskador. Den nya brandbilen är utrustad med ett högtryckssystem kopplade till två slangrullar som gör att rökdykarna kan släcka lika stora bränder men med en betydligt mindre mängd vatten. På så vis minskas sekundärskador och dessutom kan insatserna påbörjas snabbare eftersom slangen redan är färdigkopplad. Brandbilen kan dessutom blanda i olika tillsatser i släckvattnet som gör släckeffekten effektivare, på så vis behövs ytterligare mindre mängd vatten.

Avseende arbetsmiljö är bilen en av få i Sverige idag som har en helt skyddad hytt för brandmännen. Det innebär att det inte finns något löst material som kan flyga omkring, utan allt sitter bakom skåp eller jalusier. Rökdykarna i baksätet har dessutom separata stolar istället för en lång bänk som är det normala. På så vis hoppas vi att brandmännen ska klara sig betydligt bättre om en olycka trots allt skulle vara framme med brandbilen. Bilen har också försetts med kraftiga blåljus och en tryckluftsdriven sirén som är extra stark, vilket kan vara bra i Moras besvärliga trafiksituation. Reflexerna är också väl tilltagna för att människor ska uppmärksamma bilen på långt håll.

Brandbil
Den gamla bilen till vänster, nya till höger.

Totalt pris är ca 3,25 miljoner och bilen förväntas vara i tjänst i ungefär 15 år.

Sidan uppdaterad den 12 december 2014.

• Johan Szymanski Räddningschef
    Mora Brandkår
    Eldsläckarevägen 9
  • Peter Bäcke Stf. Räddningschef
    Mora Brandkår
    Eldsläckarevägen 9

... Sveriges äldsta timmerbyggnad finns i Mora? Stockarna på gavlarna har daterats till vårvintern 1237.