“Mora-Nisse” har gått bort

16 juni 2012
Mora-Nisse Visa större bild
"Mora-Nisse" vid presentationen av IFK Moras jubileumsbok 2009.

Nils Emanuel “Mora-Nisse” Karlsson somnade tidigt på lördagsmorgonen den 16 juni stilla in i kretsen av sina närmaste, efter ett långt och rikt liv.

Pojken från Östnors by utanför Mora kom från enkla förhållanden och började jobba som verkstadsarbetare vid 12 års ålder. Han blev Mora-Nisse med hela svenska folket genom sina framgångar i skidspåret under 1940- och början av 1950-talet. OS-guldet på femmilen i S:t Moritz 1948, hans 9 Vasaloppssegrar, 17 individuella SM-guld är det som toppar en lång meritlista. Han blev en älskad ’idol’ inte bara för sina prestationer, utan även för sitt vänliga sätt.

1948 vann han ett annat slags guld – på det personliga planet – då han gifte sig med Nyköpingsflickan Ulla-Britta Green, som han träffat fem år tidigare under SM-veckan i Östersund.

Efter den egna aktiva skidkarriären fortsatte Nils som en omtyckt ledare för bland annat Svenska Skidlandslaget. Hans stora engagemang för Vasaloppet fortsatte genom livet – han har varit både banchef och tävlingsledare. Den fantastiska utvecklingen av tävlingen med dess stadigt växande antal deltagare startade med Nils som tävlingsledare. Vasaloppsspårets hela sträckning var lika välbekant för honom som hans egen trädgård.

Kärleken till naturen fanns hos honom hela livet – skogen var ’hans kyrka’. Även lusten att hålla igång sin egen träning fortsatte hela livet. Han skapade många träningsbanor, i hembyn Östnor bland annat, och ända upp i 90-årsåldern kunde han ses hålla rent längs stigarna med en stor röjkniv i handen.

Med "Mora-Nisse" har bygdens särklassigt största idrottsprofil lämnat oss. Oupplösligt förknippad med Mora har han också varit en ovärderlig levande reklampelare för kommunen. Inte bara genom sina meriter i skidspåren, utan också genom sitt sätt att vara. Alltid vänligheten personifierad, alltid beredd att ställa upp på fotografering och intervjuer, aldrig framhävande sig själv eller sina framgångar.

Moraborna var stolta över sin "Mora-Nisse" och han kommer för evigt att ha ett alldeles eget kapitel i Moras historia.

Nils skulle ha fyllt 95 år den 25 juni.

Sidan uppdaterad den 17 juni 2012.

"På 30 SM-starter (sedan han nådde eliten) vann Mora-Nisse 17 gånger, det vill säga mer än hälften! Bland de tre bästa i SM 25 gånger åren 1941-1953. Åren 1943-1948 aldrig sämre än sjätte man i något skidlopp - bara vid nio tillfällen sämre än sjätte man 1949-1953.

Det största var ändå inte hans många segrar utan det faktum att han aldrig lämnade en tävling ofullbordad, aldrig "gick ur" därför att han kom på efter­ kälken. Han var med i flera hundra tävlingar, men han gick inte ur en enda på grund av "felvallning"', "indisposition", "dåligt glid" etc. Fröjden att få tävla, inte kravet på att få vinna, var det som höll honom  kvar i den hårda träningen år efter år.

Nora-Nisse var förtjust i att åka skidor, och villig att hålla sig i hög­ trim. Han rökte inte, och han söp inte. Han höll fast vid de vanorna oavsett att han blev stjärna i sin sport. Ban behöll balansen i och utanför skidspåret. Var också generös., alltid beredd att först gratulera sin besegrare. Segrarna besegrade aldrig Mora-Nisse."

Vidar Martinell

Kommunalrådet Peter Helanders blogg

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?