Mora gör mig lycklig

12 augusti 2015

På avslutningen talade jag om lycka för våra elever. Men vad innebär det egentligen att vara lycklig?

The World Happiness Report, produceras för FN och publicerades i år för tredje gången. Det lyckligaste landet i världen år 2015 är Schweiz. Högst upp på listan finns i huvudsak europeiska länder. Sverige ligger på åttonde plats. Det finns enligt rapporten inte någon genväg till lycka, utan lycka uppnås genom flera olika saker. FN har tagit fram en lista över tio saker som kan göra var och en av oss lite lyckligare genom dagliga aktiviteter och vår inställning.

1. Göra saker för andra
  2. Umgås med andra
  3. Träna
  4. Uppskatta nuet
  5. Lära dig nya saker
  6. Ha mål i livet
  7. Ta saker för vad det är
  8. Ha en positiv inställning
  9. Var nöjd med den du är
  10. Var del av något större
Elever från Moragymnasium

Att få arbeta med utbildning för ungdomar i Mora kommun och samtidigt vara med och utveckla Mora som en attraktiv plats för många fler och locka nya studerande och inflyttare till Mora ger mycket glädje. Mora gör mig helt enkelt - lycklig.

Hösten ser lovande ut

Antagningen till gymnasiet i Mora ser bra ut inför hösten. Hälften av alla våra program är nu i princip fulla. Vi kan vara stolta över att ha utbildningsprogram med hög kvalitet, personal med hög kompetens och en hög andel legitimerade lärare. Idrott och friskvård är viktiga för ett aktivt liv i Mora kommun. Tack vare våra idrottsutbildningar söker många elever från kommuner utanför gymnasie-nämndens samverkansområde till just Mora. I år innebär det att vi för närvarande antar 57 elever från andra kommuner. I år startas dessutom en ny möjlighet att inom vår friskvårdsprofil utbilda sig till PT, personlig tränare.

För att attrahera elever är det viktigt att marknadsföra och att profilera våra olika utbildningar. En del i arbetet med att öka antalet sökande elever till oss i Mora är att vi under hösten byter grafisk profil och namn på S:t Mikaelsskolan till Mora gymnasium, Mora Gymnasiesärskola, Mora vuxenutbildning och Mora Högskolecentrum. Då blir det tydligare och enklare för de som letar efter utbildning att snabbt få reda på dels att utbildningen ligger i Mora och dels vilka utbildningar som erbjuds här. I och med att vi får ett nytt namn där Mora och gymnasium skrivs ut blir det tydligare och mer sökbart. Platsen Moras varumärke är ett paraply för väldigt många olika saker som platsen kan erbjuda – allt från utbildning, besöksmål, arbete, företag, personer, evenemang till butiker och shopping. Alla som lever, bor och verkar i Mora har ett gemensamt ansvar och intresse av att skapa en tydlig och positiv bild av platsen.

Jag ser verkligen fram emot höstens skolstart och arbetet med den nya profilen och namnet - det ger ny energi och kraftsamling. Titta på FN-listan och dra era egna slutsatser om vad som gör just er tillvaro rikare. Berätta gärna om det här på www.varumarketmora.se eller tagga din bild av Mora på Instagram med #varumärketmora.

Trevlig fortsättning på augusti och håll utkik efter våra nya skyltar och titta in på vår nya webbplats för Mora gymnasium.

Marie Ehlin, Gymnasiechef

Sidan uppdaterad den 14 augusti 2015.

• Marie Ehlin Gymnasiechef
    Mora kommun

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.