Mora har fått lokal-TV

27 augusti 2012

20 år sen sist

Ännu så länge befinner den sig i ett uppbyggnadsskede och sänder enbart via internet. Men ambitionerna är givetvis större än så.

Det är emellertid inte första gången som Mora begåvas med lokal-TV. Det fanns också i början av 1990-talet men lades ner efter en tid och nu 20 år senare tas idén upp igen. Den här gången har ett så kallat socialt företag, i form av en ekonomisk förening, bildats för att driva verksamheten. Till den föreningen välkomnas alla intresserade som medlemmar, eftersom mottot är delaktighet.

- Men vi vill ha aktiva medlemmar, som kan komma med tips och material som vi kan utnyttja i våra sändningar, säger Bosse Emauelsson, före detta medialärare, dessutom musiker och fotograf.

Mora-TV Visa större bild
I redigeringsrummet fr.v.: Åke Guth, som var med i förra lokalteveprojeket i början av 1990-talet, Davorin Ljevak, Bosse Emauelsson och Slavik Pavlovs, webbmaster.

EU-medel säkrar i startfasen

Det var han och kollegan Davorin Ljevak, även han medialärare och fotograf, som kläckte idén om att starta lokal-TV i Mora. De hade jobbat tillsammans i sju år på gymnasieskolans mediaprogram, men det förpassades till historien i och med vårterminens slut 2011. Även om Bosse i princip var pensionsmässig ville han gärna fortsätta att jobba och därför sökte man EU-bidrag för att undersöka möjligheterna att starta lokal-TV och bygga upp en studio. Första gången fick man nej men det andra försöket gick bättre. Kommunen bidrog i ansökan med utrustning som S:t Mikaelsskolan inte längre behövde och i juni i år inleddes "Förstudie 1" som den kom att kallas. Den ska redovisas i slutet av september och tanken är att gå in med en ny ansökan för en kommande produktionsfas i det sociala företaget. Hittills har bara några provsändningar lagts ut på nätet där man alltså håller till i dagsläget.

Framtidsplaner saknas inte

- Men vi vill utveckla oss mer än så. Målet är att på sikt kunna sända på kabeltevenätet i Mora, Sälen, Grönklitt och andra ställen i området, förklarar Davorin Ljevak. Tanken är att vi ska verka åtminstone i Mora, Orsa och Älvdalen.

Och det är inte bara TV-sändningar som leker grundarna i hågen. Det finns också idéer om att gå vidare med andra verksamheter inom mediaområdet, låt vara att de ligger lite längre fram i tiden.

- Innan dess vill vi komma igång med TV-nyheter, gärna i form av en halvtimmes caféprogram, säger Bosse Emanuelsson. Men för att vi ska få det hela att snurra runt måste vi ha kunder/sponsorer där vi kan sälja in reklam. Redan idag kan vi för övrigt köra livesändningar, även utanför studiomiljön. När vi startar på allvar med produktionen, och när vi väl presenterat vårt koncept, tror jag säkert att kunderna också kommer.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 27 augusti 2012.

... det första postkontoret etablerades vid nuvarande Vasaloppsmålet 1831?