Mora kommun får nytt grafiskt utseende

23 november 2017

Förslaget på nytt kommunvapen Visa större bild

Mora kommun arbetar just nu med ett förnyat grafiskt utseende, inklusive ett uppdaterat kommunvapen. Arbetet är en del i att förstärka varumärket för Mora kommun.

Det handlar om att göra kommunikationen från Mora kommun tydligare och förstärka både utseendet och budskapen från kommunen. Ett förslag till nytt grafiskt utseende har tagits fram, vilket kommunstyrelsen ska ta ställning till vid sitt nästa möte den 28 november.

”Det har varit lite otydligt när vi kommunicerar som kommun och där måste vi göra en uppgradering,” säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).

”Vi konkurrerar med en mängd andra kommuner och organisationer om kompetens och investeringar och där är det oerhört viktigt med ett tydligt och attraktivt uttryck. Det handlar helt enkelt om att sätta Mora kommun på kartan,” säger Anna Hed.

I det nya grafiska paketet ingår en uppgradering av kommunvapnet. Ett problem med det nuvarande vapnet är att färgerna är svaga och är svåra att få fram i olika tryck och på skärmar.

”Idag är det väldigt viktigt att grafiska uttryck som loggor och vapen går att använda i olika sammanhang. Den nuvarande loggan är för detaljerad och den är inte anpassad för digital användning på skärmar och plattor,” säger kommunikationschef Anders Rosén.

Förslaget på nytt kommunvapen, stående Visa större bild

”Färgerna blir lite skiftande varje gång och därför har vi tagit fram förslag till ett lite förändrat vapen som ger ett modernare och tydligare intryck. Det blir helt enkelt lättare att se att det är Mora kommun som är avsändare,” säger Anders Rosén.

Det nuvarande vapnet med S:t Mikael och draken grundar sig på en version från 1946. Sedan dess har vapnet och dess färger förändrats åtminstone fyra gånger. Sedan 2007 har ängeln och draken en gul-beige nyans som har visat sig vara svår att få fram korrekt och konsekvent på tryckt och digitalt material.

Det nuvarande vapnet är heller inte officiellt registrerat hos Riksarkivet. Det uppdaterade vapnet ska gå genom heraldiska nämnden på Riksarkivet och senare registreras hos Patent- och registreringsverket, om förslaget godkänns av kommunstyrelsen på tisdag.

”Nu tar vi sats och skapar ett hållbart vapen för idag och i morgon, säger kommunikationschef Anders Rosén. ”S:t Mikael och draken får vit färg och det röda mer mot Dala-rött. Det blir tydligare kontraster och ett lättsammare intryck. Det blir också färre detaljer för bättre tydlighet.”

”Men egentligen är det ingen stor förändring av det nuvarande vapnet. Det är små förändringar som gör vapnet och Moras symboler lättare att känna igen,” säger Anders Rosén.

Förslaget på nytt kommunvapen, liggande Visa större bild

Sidan uppdaterad den 23 november 2017.

• Anders Rosén Kommunikationschef
    Kommunledningskontoret
    Mora kommun

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?