Mora kommun får nytt hjortron

12 juni 2017

Sedan strax över ett år tillbaks har Mora kommun saknat ett konstverk i form av att hjortron som tidigare funnits på Morastrands perrong. Konstverket var en gåva från Gällivare kommun, som på onsdagen den 14 juni skänker ett nytt hjortron.

År 2003 skänktes det förra hjortronet i syfte till att knyta ihop inlandsbanan, vars slutstation finns just i Gällivare. I gengåva skänkte Mora bort en Moraklocka från Morells i Östnor. Sedan våren 2016 har dock bär-delen av hjortronkonstverket inte synts till och befaras vara stulet. Nu har Gällivare kommun skapat ett nytt hjortron för att ersätta det som tidigare försvunnit.

Hjortron bred. Konstverk i gåva från Gällivare kommun

Det nya hjortronbäret

På onsdagen den 14 juni 18.30 kommer det nya hjortronet att tas emot av Mora kommuns kommunalråd Anna Hed (C) vid Morastrands hållplats. Leveransen sker via inlandsbanan ända från Gällivare. Medverkar gör även Lars Israelsson, kultursekreterare och representant för Gällivare kommun samt Peter Ekholm, VD på Inlandsbanan. Melker Brodin kommer även att blåsa i näverlur för att högtidlighålla mottagandet. För samordningen av konstverkets återinförande står Mora kommuns tekniska nämnds orförande Lars Nises (C).

Sidan uppdaterad den 12 juni 2017.

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?