Mora kommun nådde regeringens mål

29 oktober 2013

Den här gången handlar rankningen om andelen ekologiska livsmedel i storkök i offentlig sektor 2012. Och Mora finns nu med bland de 35 kommuner, landsting och regioner som nådde målet 25 procent.

Det kunde kommunens miljösamordnare Eva Larsson berätta vid en träff med måltidspersonalen från de kommunala köken, då man firade den nyvunna statusen med kaffe och smörgåstårta.

Statistik Visa större bild

- Det första året som mätningen var gjordes var 2001 och då hade vi bara 0.4 procent ekologiskt. Det var också då som vi tog fram en ny miljöplan, berättade hon. Vi anslöt till det nationella målet 2006 då vi låg på 2 procent och sedan dess har det gått stadigt uppåt så att vi i fjol nådde 26.9 procent.

Med det resultatet ligger Mora på plats 30 bland landets kommuner, landsting och regioner. Bland de 35 som nådde målet finns ytterligare två Dalakommuner; Säter på plats 20 med 30.7 procent och - på första plats - Borlänge med 46 procent ekologiska livsmedel.

Smörgåstårta
Här firar kostenhetens personal med kaffe och smörgåstårta.

Statistiken svarar EkoMatCentrum för, ett informationscentrum för ekologiska produkter, som varje år skickar ut en enkät för att följa utvecklingen på området. Svarsfrekvensen 2012 var 68 procent och när de inkomna svaren på frågorna ställts samman så skapas en intressant bild av läget runt om i landet. Man kan exempelvis se att det i fjol var 87 procent som hade någon form av beslut eller mål om att servera ekologisk mat i de offentliga storköken. 1999 var samma siffra blygsamma 28 procent. Att närproducerat inte är så vanligt framgår också, bara 25 procent uppgav 2012 att man har beslut eller mål för detta. Anledningen till den förhållandevis låga siffran är svårigheten att prioritera närproducerade livsmedel i offentliga upphandlingar, eftersom det anses strida mot den fria konkurrensen inom EU.

Nina och Jonas
EkomatCentrum premierar alla som klarat 25 procentsgränsen och det görs i Stockholm den 12 november. Där representeras Mora av Jonas Blomberg, Noretskolan, och Nina Andersson, Våmhus skola.

I genomsnitt för hela landet låg den ekologiska delen av inköpen på 20.9 procent. Året dessförinnan (2011) var siffran 17.7 procent och om den ökningstakten fortsätter kommer målet 25 procent att nås under 2013.

Blir det då dyrt att öka mängden ekologiska råvaror? Inte nödvändigtvis verkar det som, eftersom 80 procent av kommunerna svarat att det inte blivit dyrare. De tre kommunerna i topp; Borlänge, Lund och Södertälje, har ökat mängden grönsaker och minskat på dyrt kött och på så sätt löst problemet. Många produkter på marknaden produceras dock inte i ekologiska versioner i Sverige; till exempel bröd, kyckling och andra fågelprodukter, växthusodlade grönsaker, äpplen, päron, jordgubbar och hallon.

Den stora utmaningen framöver ligger enligt expertisen i att öka mängden svenska ekologiska livsmedel på marknaden. En sådan ökning skulle självfallet också ge utslag även i de offentliga storköken. Det som bromsar utvecklingen är tyvärr bristen på lantbrukare.

Länk till Ekologiskt i offentliga storhushåll 2012 (rapport)

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 7 november 2013.

Om maten i Mora kommuns skolor och förskolor

• I matsedeln är en del rätter markerade med en kockmössa det innebär att rätten är tillagad från grunden i våra kök.
  • Vi ska bibehålla andelen ekologiska livsmedel.
  • Vi ska servera efterrätt 2 gånger under höstterminen.

Gröna alternativ
Dagligen erbjuder vi också som ett alternativ till dagens rätt en matsallad med till exempel tonfisk, skinka eller kyckling. Med ingredienser från salladsbordet kan eleverna plocka ihop en egen sallad.

Salladsbordet består alltid av minst fem olika sorter samt dressing.

Vi kommer även att prova inlagd sill som ett alternativ på salladsbordet, sill ger nyttiga vitaminer.

Det finns alltid en vegetarisk rätt samt att vi erbjuder grönsaker efter säsong.

Ekologiska livsmedel pannkaka, köttbullar, havregryn, mjölk, bananer, äpplen, vitkål, klyftpotatis, broccoli, gul lök, linser, krossade tomater, hällbröd, restaurangknäcke, bönor, nötfärs, strimlad och tärnad nötbog.

Vi har nått det nationella målet vad gäller EKOLOGISKA livsmedel.

För att vara KlimatSmarta kommer vi att minska mängden kött i vissa rätter och ersätta med vegetabiliskt protein som linser och bönor.
Kycklingen som vi serverar kommer från Sverige. Pangasius (fisk) ingår inte i menyn och vi använder oss MSC märkt fisk.

Egentillagad mat
Ca 79 % av den mat vi serverar tillagas från grunden i våra kök.

... att Anders Ström 1931 var förste Morabo att vinna Vasaloppet?