Mora kommun avser att sälja Mora Parken till Grönklittsgruppen

3 juni 2014

Moraparken

Kommunledningen informerade kommunstyrelsen på tisdagens KS-möte att man fått ett bud på Mora Parken av Grönklittsgruppen. Budet är så intressant att parterna nu påbörjar ett upprättande av ett köpeavtal. Övertagandet planeras ske den 1 augusti, och försäljningen omfattar alla delar av bolaget.

Grönklittsgruppen köper enligt förslaget Mora Parken AB genom att förvärva alla aktier av kommunen. Köpeskillingen blir 9,1 miljoner kronor. Dessutom löser Grönklittsgruppen Mora Parkens lån på motsvarande 36 miljoner kronor.

Mora kommun kommer också upprätta ett hyresavtal med Mora Parken som innebär att man betalar 1,3 miljoner kronor per år under de närmaste tio åren. Det för att säkerställa att Mora Parkens stora samlingslokaler finns kvar. I utbyte får kommunen rabatt vid konferensbokningar och andra evenemang.

Anledningen till försäljningen är att Mora kommun enligt rådande lagstiftning inte bör driva näringsverksamhet som konkurrerar med privata näringsidkare i kommunen.

– Det behövs en ny ägare som kan utveckla driften av Mora Parken så att antalet besökare till vår region kan öka. Vi kunde inte ha fått en bättre köpare. Grönklittsgruppen är en stabil och långsiktig ägare som kan både verksamheten och regionen bättre än många andra, säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Åke Rehn.

– Vi vill utveckla Mora Parken som anläggning i synergi med våra andra anläggningar. Tanken är att utveckla och investera så att Mora parken växer. Vi planerar att börja med att lyfta camping- och hotelldelen. Servicehusen behöver åtgärdas och förnyas, och den yttre finishen kommer att göras snyggare.  Vi ser fram emot att vara med och utveckla turismen i Mora i helhet, säger Mark Baljeu, VD för Grönklittsgruppen.

Personalen på Mora Parken berörs inte. Undantaget är bolagets styrelse och VD.
Intäkterna från försäljningen kommer att användas för att lösa lån som kommunen har för Moraparken.
Det blir inte några nya intäkter för kommunen annat än att vi minskar kommunens borgensförbindelse, som på sikt öppnar för andra investeringar, säger kommundirektör Peter Karlsson.

Förhoppningen är att fatta beslut i frågan i kommunfullmäktige den 23 juni.

Sidan uppdaterad den 3 juni 2014.

• Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2

... IFK Mora fyllde 100 år 2009?