Mora kommun tar nya kontakter för att lösa bostadsbristen

2 juli 2014

almedalen 2014

Kommunen vill locka fler privata byggbolag till Mora. Under tisdagen träffade Moras kommunalråd Anna Hed (C) och kommundirektör Peter Karlsson ett antal bostadsbolag i Almedalen i Visby.

I ett samarbete med byggföretaget Archus Development AB och Falun Borlänge-regionen satsar Mora på att marknadsföra Dalarna som en region för att locka till sig större privata byggbolag. Många av de större byggbolagen vill kunna bygga stora kvantiteter och under längre tidsperioder.

– Att marknadsföra Dalarna som en region gör att vi kan konkurrera med storstadsregionerna, och ändå trycka på småskaligheten som vi har när det gäller kontaktvägarna i vår kommun, säger kommundirektör Peter Karlsson.

Mora kommun står för ett generationsskifte och inom de närmaste åren kommer 40 procent av de nu förvärvsarbetande gå i pension. Då kommer det krävas ytterligare fler bostäder för att få in ny arbetskraft i kommunen.

Projektet Investera i Dalarna har inletts med att Archus först uppvaktat ett stort antal byggbolag som skulle kunna tänka sig att bygga bostäder i Dalarna. De som visat intresse har man sedan bokat möten med i Almedalen, och under tisdagen genomfördes en rad möten med dessa bolag.

Mora utvecklar just nu sin citykärna och Archus har gjort tagit fram ett antal platser som kan vara intressanta för att bygga bostäder på.

– Vi har kunnat beskriva Moras specifika förutsättningar, och hoppas nu på att det ska leda till ett ökat bostadsbyggande i Mora, säger kommunalrådet Anna Hed.

almedalen 2014 anna hed, peter karlsson

Sidan uppdaterad den 2 juli 2014.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    Växel: 0250-260 00
  • Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.