Mora kommuns ekonomi under första halvåret och prognos för hela 2015

9 september 2015

Kommunplan 2015

Delårsrapporten med prognos visar att Mora kommuns årsresultat för 2015 slutar på plus 126 000 kronor.

Nämndernas prognoser redovisar ett totalt underskott på -22 miljoner kronor. Detta beror bland annat på minskade skatteintäkter och stadsbidrag. Men den största delen av underskottet finns hos för- och grundskolenämnden och hos socialnämnden. Dessa två nämnder har under de senaste åren redovisat underskott och arbetar sedan tidigare med flera olika åtgärdsplaner för att nå ett plus/minus resultat, det vill säga en ekonomi i balans.

Kommunfullmäktige har,  i år och tidigare år, fattat beslut om utökad ram och tillfälliga strukturmedel för att möta ökade behov av kommunens service och tjänster . Underskotten beror framförallt på ökade behov inom skola och omsorg. Till sist belastas Mora kommun av ett vite från IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg på grund av ett försenat beslut om en gruppbostad för en placering härrörande från en annan kommun. Vitet har överklagats med tyvärr inte beviljats.

Under det kommande halvåret finns det vissa osäkra kostnader som är svåra att prognostisera exakt, det är bland annat kollektivtrafiken och flygtrafiken.

Sidan uppdaterad den 9 september 2015.

• Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.