Nu startar bygget av en ambulanshelikopterhangar på Mora flygplats

6 oktober 2015

Mora flygplats Visa större bild
Bilden illustrerar utbyggnaden av Mora flygplats och har ritats av Projektengagemang Inside Outside AB inför anbudsförfrågan.

Den 7 oktober grävs det första spadtaget på Mora flygplats och redan i december beräknas hangaren samt den utbyggda avgångshallen att kunna användas.

Landstinget Dalarna har länge stävat efter att få en ambulanshelikopter till Mora, utbyggnaden av Mora flygplats gör det nu äntligen till en verklighet och i december landar helikoptern i Mora.

- Att vi kommer att få en ambulanshelikopter i Mora ger en trygghet till invånare i norra Dalarna, men också till de många turister som besöker Mora och den närliggande fjällvärlden, säger Anna Hed, kommunalråd (C).

Avgångshallen på Mora flygplats har under vintersäsongen reguljärtrafik till Ängelholm, men vid varje avgång sätter Dalaflyget upp ett provisoriskt tält för att lösa det behov som finns idag. Den utbyggda avgångshallen kommer att lösa problemet och får Mora flygplats i november/december reguljärtrafik till Arlanda innebär det nya möjligheter till utökad chartertrafik. Hela investeringen för bygget av både en ny hangar och utbyggnad av en ny ankomsthall är beräknad till 31 miljoner kronor.

- Vi anser att 31 miljoner kronor är väl investerade pengar för hela projektet då investeringen kommer att täckas i sin helhet att av hyror från verksamheterna, Landstinget Dalarna och Dala Flyget AB, säger Peter Karlsson, kommundirektör.

Utbyggnaden av avgångshallen och den nya ambulanshelikopterhangaren kommer under våren 2016 succesivt att färdigställas. Bygget beräknas vara klart i sin helhet under juni 2016.

Sidan uppdaterad den 6 oktober 2015.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    Växel: 0250-260 00
  • Peter Karlsson Kommundirektör
    Kommunledningskontoret
    Badstugatan 2

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.