Olycka på dricksvattentäkt

12 maj 2015

Kontroll med miljömyndigheten

Ange alt-text här.

Kl. 10:00 på onsdagen den 13 maj inspekterades platsen av brandkårens befäl samt miljömyndigheten. Slutsatsen är att vattentäkten inte skadats i samband med olyckan utan att de vidtagna åtgärderna är tillräckliga.

Väghållaren kommer återställa diket under kommande vecka.

Faran över

Ange alt-text här.

Kl. 21:20 kunde räddningsledaren avsluta räddningsinsatsen på plats i Risa. Bilen är borttransporterad för teknisk undersökning och de kontaminerade jordmassorna står nu på lastbilsflak i väntan på vidare transport under morgondagen till saneringsfirma.

Grävmaskiner har tagit bort de jord- och grusmassor som bedömts som kontaminerade, nu ligger ett skyddande täcke över olycksplatsen och under morgondagen kommer en undersökning genomföras tillsammans med miljömyndigheten.

Räddningsledaren har varit i kontakt med både länsstyrelsens tjänsteman i beredskap och miljöchefen, likaså är Nodava och länsstyrelsens miljöenhet informerade.

Slutsats: Det föreligger inte någon fara för dricksvattentäkten längre. Vattnet kan användas som vanligt.

Olycka på dricksvattentäkt

Kl. 19:45
En allvarlig trafikolycka har inträffat på Risa vattentäkt. Brandkåren arbetar på platsen för att sanera från farliga ämnen. Räddningsledarens bedömning är att vattentäkten inte blivit kontaminerad, det är alltså ingen fara att dricka vattnet. Mer information kommer. /Johan Szymanski, Räddningsledare

Sidan uppdaterad den 12 maj 2015.

• Johan Szymanski Räddningschef
    Mora Brandkår
    Eldsläckarevägen 9

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.