Räddningstjänstens larm läggs in på mora.se

16 februari 2010
Strandens skola brinner.
Strandens skola brinner den 9 april 2003.

När räddningstjänstens bilar rycker ut med blåljus och sirener är det många som undrar vad som hänt. Nu kan vi stilla nyfikenheten lite i efterhand.

Sedan några dagar tillbaka publiceras nämligen en larmlista på räddningstjänstens egen sida. Uppdatering sker varje dag och där kan du se vilka utryckningar som gjorts. Det som anges är den exakta larmtiden, var händelsen skett och vad som inträffat, samt åtgärder och orsaker.

Ett led även i ökad brandsäkerhet

- Vi vill gärna att Moraborna ska kunna se vilka larm vi åker på och vi hoppas också att det här ska öka intresset för vår verksamhet, säget stf. räddningschef Johan Szymanski. Kanske kan det också göra medborgarna med medvetna om brandsäkerhet genom att följa de 300-350 larm som kommer in årligen.

Som framgår av listan handlar inte bara om bränder. Bilolyckor, vattenskador, hissnödlägen, inbrottslarm och mycket annat tillhör också det som räddningstjänsten rycker ut till. Liksom drunkningstillbud och andra olyckor i det våta elementet.

Av naturliga skäl kan det dröja någon timme innan en händelse läggs ut. I allmänhet måste insatsen först ha avslutats så att att alla fakta finns tillgängliga. Vid vissa långvariga insatser, exempelvis skogsbränder, läggs kontinuerlig information ut på räddningstjänsten sida.

Klicka här för att titta på larmlistan.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 16 februari 2010.

... flottningen i Österdalälven upphörde 1970?