”Roligt att se Mora växa på alla fronter”

17 oktober 2014

bengt-åke rehn Visa större bild
Bengt-Åke Rehn under sin avtackning 17 oktober

– Jag är glad över att ha fått vara aktiv i en koalition som skapat trygghet och kontinuitet för medborgarna i Mora. Det säger kommunstyrelsens avgående ordförande Bengt-Åke Rehn (S), som nu lämnar över till Anna Hed (C) och MoraAlliansen som ska leda Mora de kommande fyra åren.

2006 tillträdde Bengt-Åke Rehn som ett av Moras kommunalråd, och i november 2010 blev han kommunstyrelsens ordförande. Nu lämnar han sin post. Och han gör det med tacksamhet och stolthet.
– Vi och Centern har haft ett bra samarbete, som har bidragit till att flytta fram Moras position. Mora är en stabil kommun, med en bra organisation och goda medarbetare.

Fokus regionstad Mora
En viktig del i Bengt-Åke Rehns arbete har varit visionsarbetet ”Regionstad Mora – för ett aktivt liv”.
– För att effektivt kunna jobba framåt är det nödvändigt med en vision. Det är den som ska styra det framtida arbetet i Mora kommun.

Vad är du mest stolt över under sin tid som kommunstyrelsens ordförande?
– Helheten. Att Mora lyckas vara en kommun som attraherar skickliga företagare och entreprenörer. Det har också varit roligt att se hur besöksnäringen ökar och hur Mora växer som handelsstad, inte minst i Mora-Noret.

Men under åtta år vid makten har allt förstås inte varit framgångar.
– Det var en stor seger att vi lyckades behålla Mora tingsrätt, som Domstolsverket ville lägga ner 2011. Däremot lyckades vi inte få ha kvar vårt skattekontor, trots att vi lade mer mycket tid och energi på att förklara för Skatteverket vikten av att ha ett kontor här i Mora. Men annars har de roliga händelserna dominerat.

Vad har du för tips till din efterträdare Anna Hed?

– Hon måste få driva arbetet på sitt sätt. Men att vara kommunstyrelsens ordförande är ett uppdrag som kräver stora insatser, stort engagemang och mycket tid. Så ett tips är väl att inte glömma bort att vårda sig själv.
Och detta är precis vad Bengt-Åke Rehn kommer att göra nu, även om han nog kommer bli kvar i politiken på något hörn.
– Vissa mindre uppdrag kan jag nog tänka mig. Men annars kommer jag att ägna mig åt att fiska och vara ute i skog och mark – sådant som jag har försakat under de här åren.

Sidan uppdaterad den 17 oktober 2014.

... namnet Mora förekommer i skrift första gången 1325?