Samövning med polisen

23 augusti 2016

Att öva inför olyckor är en av brandkårens viktigaste arbetsuppgifter. Den viktigaste är naturligtvis att försöka förebygga och förhindra att de ens inträffar. Under tisdagen genomfördes samverkansövningar med sju nya polisaspiranter.

Polis

Kl. 10:02 kom larmutropet; "Litet larm, prio 1 - trafikolycka med tre personer inblandade, personbil gått av vägen och in i ett träd".

Brandkåren ryckte ut med räddningsenhet och tankenhet, två tunga fordon som båda används som buffertfordon vid olyckor på väg för att skydda oss och de drabbade mot andra fordon. Ambulansen ryckte också ut och kom först fram på olycksplatsen.

-"Ambulans 3 25-9330 på plats, en bil kört i diket och tre personer är inblandade varav en klagar över smärtor i nacken, kom", ropade sjukvårdsledaren Micaela Glad på Moraambulansen över radion så att alla enheter hörde läget på olycksplatsen.

Räddningsarbetet på platsen fortsatte och en person togs ut på bår för vidare transport till sjukhus. Samtidigt samverkade räddningsledaren med polisen på plats, dels för att säkra upp olycksplatsen men även för andra uppgifter såsom livräddning, olycksförlopp och bärgning.

Nykterhet

En del av polisens arbete, efter att olycksplatsen säkrat och livräddningen utförts, är att utreda om eventuella brått kan ha begåtts. Här kontrolleras nykterheten hos föraren.

Under dagen fortsatte övningarna och Mora kommun tackar polisen och ambulansen för samarbetet.

Sidan uppdaterad den 23 augusti 2016.

• Johan Szymanski Räddningschef
    Mora Brandkår