Tryggt att bo i Dalarna

1 februari 2016

Mora koknäppargränd

Det är betydligt tryggare att bo i Dalarna än i riket som helhet och oron för att utsättas för brott är också mindre än i andra delar av Sverige. Det framgår av Brottsförebyggande rådets årliga trygghetsundersökning, som nyligen presenterades.

– För oss i Mora kommer detta inte som någon överraskning. Att bo på landsbygden innebär många fördelar – man är inte anonym på samma sätt som i större städer, säger kommunstyrelsens ordförande Anna Hed (C).

– Detta har vi bland annat använt som utgångspunkt för vårt arbete med att rekrytera arbetskraft till Mora. Budskapet är ”Här behöver du inte vara känd för att bli sedd”. Vi lockar med en känsla som finns i hela bygden och som är del av den trygghet som vi är så måna att värna om och utveckla vidare. En viktig del i arbetet är dessutom flera lokala initiativ som ska bidra till öppenhet, och det gäller i synnerhet nu när det finns mycket oro och många människor befinner sig på flykt.

Ett exempel på ett lokalt initiativ är Sollerö IF:s samprojekt med flyktingförläggningen i Gesunda och som har räddat det klassiska fotbollslaget. Ett annat är föreningen ”Ett Mora för alla”, som arbetar för att Mora ska vara en öppen plats för alla människor och kulturer. Och nyligen drog tre lokala idrottsföreningar igång projektet ”Samma lika” tillsammans med Mora Kommun och Mora Församling.

– Allt detta för människor närmare varandra och bidrar därmed till en tryggare vardag, säger Anna Hed.

Hela undersökningen finns att läsa hos Brottsförebyggande rådet.

Sidan uppdaterad den 1 februari 2016.

• Anna Hed (C) Kommunalråd, ordförande Kommunstyrelsen
    Mora kommun
    Växel: 0250-260 00

... flottningen i Österdalälven upphörde 1970?