Två markområden anvisas för bostäder och parkering

18 oktober 2017

Kommunstyrelsen ska ta ställning till ett förslag om två avtal för markanvisning vid sitt nästa sammanträde den 24 oktober. Det handlar om två företag som vill förvärva kommunal mark för bostäder och ett parkeringshus i anslutning till bilförsäljning.

Det handlar dels om Bilkompaniet som vill sätta upp en byggnad för parkering av sina bilar och för möjlighet till bostäder i anslutning till sin nuvarande anläggning.

Det handlar också om företaget Ronny Leksell Invest AB som vill förvärva mark för att bygga bostäder i närheten av skolan i Utmeland.

Detaljplankarta Utmeland

Detaljplankarta över de bostäder som Ronny Leksell Invest AB planerar att bygga i Utmeland.

Kommunstyrelsen föreslås att godkänna de båda markanvisningarna. Det innebär att kommunen senare kan sälja markområdena, under förutsättning att detaljplanerna ändras. En detaljplan visar hur ett begränsat område i en kommun ska utnyttjas och vad det får användas till.

Idag säger detaljplanerna att områdena ska användas till skol- och förskoleverksamhet. Politikerna måste först godkänna att detaljplanen ändras så att marken får användas till bostäder och näringsverksamhet, innan en försäljning kan ske.

En förutsättning är också att Lantmäteriet godkänner en ny fastighetsbildning.

Området i Utmeland är på 3 700 kvadratmeter och en kommande köpeskilling uppskattas till 1,1 miljoner kronor. Området på Broåkern är c: a 3 500 kvadratmeter och ett eventuellt försäljningspris ska fastställas efter att en oberoende värdering har gjorts.

Sidan uppdaterad den 18 oktober 2017.

• Anders Rosén Kommunikationschef
    Kommunledningskontoret
    Mora kommun

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?