Växeln hallå, hallå!

3 januari 2013

Nej, riktigt så blir förmodligen inte svaret när du ringer till kommunen i Mora, Orsa eller Älvdalen.

Mycket har förändrats i den kommunala telefonin under de senaste månaderna, både för dig som ringer till kommunerna och för de som jobbar i  växeln i Mora, Orsa eller Älvdalens kommuner. Sedan augusti i år finns kommunerna nämligen i samma växelsystem, och telefonisterna kan hjälpa varandra vid stora belastningar på växeln, genom s k ”overflow”. Blir det kö till exempelvis Moras växel hoppar det automatiskt över till Älvdalens eller Orsas växel, och de svarar ”Välkommen till Mora kommun” och hjälper dig vidare, och vice versa.

Telefonister
Fr. v.: Eva-Greta Berglund-Allringer, Margaretha Garbergs, Ann-Sofie Werf, Barbro Eriksson, Ulrika Björnhem, Marie Nilsson, Agneta Broberg Enmalm, Liselott Lövgren och Karin Olsson.

Detta ökar tillgängligheten, alltså chansen att du får svar när du ringer, men kan också göra att du möts av en röst du inte är van vid när du ringer till ”din” kommun. Det här ställer naturligtvis extra krav på den som arbetar i växeln, eller receptionen som det mera rätt bör kallas, och undan för undan lär sig telefonisterna mer och mer om hur de olika kommuneran är organiserade, för att du ska komma rätt.

Telefonistens arbete går samtidigt mer och mer över till att vara receptionistens, den som vet det mesta om kommunen, och nu inte bara den egna, utan även grannkommunen. På ungefär samma sätt arbetar man nu i alla kommunala receptioner i Dalarna. Denna samverkan minskar sårbarheten högst påtagligt vid till exempel sjukdom eller semestrar, genom att det alltid finns kunnig personal tillgänglig som kan guida en besökare rätt.

Bilden ovan togs vid en av de återkommande träffarna mellan receptionisterna i Älvdalen, Mora och Orsa och visar ansiktena bakom de flesta av de röster du kan mötas av när du ringer till någon av våra kommuner.  Sammanlagt hanterar de upp emot 800 samtal per dag, och det gör de med den äran.

Anders Barke

Sidan uppdaterad den 3 januari 2013.

Visste du att...

.... Vasaloppet blev 1925 Sveriges Radios första direktsända idrottsevenemang utanför Stockholm?