Vinnare på aktivitetskorten

12 september 2011

Den som är kommunanställd i Mora, motionerar och fyller i Aktivitetskort, kan bli en vinnare. Lediga dagar väntar pristagarna.

Många valmöjligheter

Hälsosatsningen Mora i Rörelse har sedan 2002 stimulerat till ökad fysisk aktivitet bland de ca 2 000 personer sin återfinns på lönelistan. Ett omfattande utbud finns att välja från, allt samlat i en 30-sidig broschyr. Men den som inte vill delta i gruppaktiviteter är självfallet inte diskvalificerad. Det går lika bra att promenera, åka skidor, cykla eller vad man nu känner för att göra på egen hand.

Vinnare Mir aug 2011 Visa större bild
Mona Alfredsson (t.v) vann två och Ing-Mari Matsson tre lediga dagar. Saknas på bilde gör tredjepristagaren Ann.Mari Antonsen.

Även om bättre hälsa kan anses vara den största vinsten finns det lite annat som också kan locka deltagarna. Ett aktivitetskort fyllt med 15 motionstillfällen under fem veckor ger möjlighet till en liten vinst i de utlottningar som äger rum ett par gånger under terminen. Då kan det handla om en ryggsäck, en vattenfalska, handduk eller något annat. Vill man vara med och vinna lediga dagar krävs det däremot lite mer. Då ska tre aktivitetskort vara ifyllda under terminen, vilket alltså motsvarar 45 motionstillfällen under 15 veckor.

Tre damer i topp

Vid varje högvinstdragning brukar ungefär 1 000 kort ha lämnats in och när vinnarna drogs i augusti toppade följande tre damer vinstlistan:

• Ing-Marie Matsson, Juntgården (tre dagar ledig tid)
  • Mona Alfredsson, Morkarlby skola (två dagar ledig tid)
  • Ann-Mari Antonsen, Björkudden, Saxnäs (en dag ledig tid)

Av dem var de två förstnämnda närvarande vid prisutdelningen. Ann-Mari Antonsen hade jobbat natt och skulle jobba natten därpå, så hon hade i högsta grad giltigt förfall. Diplom och blommor utdelades till Ing-Marie och Mona vid den fikastund som traditionsenligt inramar ceremonin, Ann-Mari får sin vinst vid ett senare tillfälle.

Allt friskare kommunanställda

Hur mycket Mora i rörelse betyder för sjukfrånvaron är självfallet omöjligt att avgöra. En annan Mona, kommunens personalutvecklare Mona Sandberg, kunde dock presentera glädjande siffror gällande sjukfrånvaron under det första halvåret:

• 2011 - 3.8 %
  • 2010 - 4.3 %
  • 2009 - 5.4 %

- Vi ha aldrig varit så friska, hävdar hon. Jag har varit med när siffran varit över 8 %, så det är en rejäl förbättring på senare år. Då ska man i ärlighetens namn säga att vi haft draghjälp av sjukförsäkringssystemet som hjälpt till att snygga till siffrorna. I dag finns bara 16 långtidssjukskrivna bland personalen och det är en väldigt låg siffra. Korttidsfrånvaron har dock ökat en del och då är Mora i rörelse bra att föreslå.

Sven-Erik Nilsson

Sidan uppdaterad den 12 september 2011.

... Mora socken och Morastrand blev en kommun 1959?