Givande feriepraktik hos Mora kommun

3 juli 2015

Emilia Persson Visa större bild
Emilia Persson, 16år, har gjort sin feriepraktik på Rosa Huset i Mora.

Under två veckor i tre perioder erbjuder Mora kommun feriepraktik för ungdomar från årskurs 9 till första året på gymnasiet. I år har sammanlagt 246 ungdomar fått chansen att arbeta med kommunala arbeten. Dessa jobb är exempelvis vaktmästeri, kommunenheten, äldreboende, butiksbiträde.

Malin Andersson, 16år, är en av de som blivit väldigt nöjd med sin placering. Hon hamnade på ett äldreboende, då hon studerar vård och omsorg på gymnasiet. Malin själv anser att det är både lärorikt och nyttigt för hennes studier.

- Jag har fått vara med personalen och arbetat och fått en inblick i hur jobbet fungerar. Jag har fått erfarenheter som även är nyttiga för mig som person eftersom att jag fått jobba med människor och hjälpa behövande.

Hon säger dock att det är synd att hon inte får ta del av jobbet fullt ut, då det kräver utbildning eller utsätter henne för risk. Dessa arbetsuppgifter är exempelvis hygienskötsel, medicinering och lyftmoment.

Första steget ut på arbetsmarknaden

Det kan vara svårt att komma på sin första arbetsplats och vara oerfaren. Feriepraktikanterna säger att det är viktigt att de håller sig sysselsatta och får kommunicera med andra. Några har uppgivit att de känner utanförskap för att personalen inte visar uppskattning för deras insats. Ett problem som uppstått i några fall är att handledaren är chef eller har ett stort ansvar på arbetsplatsen och inte har tillräckligt med tid med praktikanterna.

Många ser jobben som ett sätt att tjäna pengar, men det är självklart viktigt att jobbet också ska vara givande för ens framtid. En feriepraktikant ska kunna använda sig av erfarenheterna de fått, speciellt på sitt CV. Uppfattar de att arbetet är dåligt, skapas ett dåligt rykte och jobbet blir inte särskilt attraktivt.

Det förekommer ofta på arbetsmarknaden att ungdomar har otur och tilldelas ett tufft jobb och får en orättvis låg lön. Men genom att söka sommarjobb hos kommunen blir det en garanterat trygg och säker arbetsplats. Eftersom att det finns många olika arbeten att välja på är det sannolikt att en hittar något som passar. Det är även viktigt att handledaren ser vad praktikanterna gör för att sedan kunna skriva en bra rekommendation.

Genom feriepraktiken får Mora kommunen visa upp sig som arbetsgivare. Ungdomarna introduceras till kommunala jobb och får en uppfattning om dessa, samt bidrar med arbetskraft.

Chatchada Wangkam och Alva Wellert

Dela med andra
  • Dela på LinkedIn
  • Dela på Google

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 3 juli 2015.

Sök på webbplatsen

Kontaktinformation

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213