Nya lasarettsköket invigt

6 april 2011
Peter Helander
Peter Helander, ordförande i den gemensamma kostnämnden, invigningstalar. I bakgrunden skymtar landstingsrådet Gunnar Barke och kostchefen Emelie Eriksson.

Delade kostnader

Så var då om- och tillbyggnaden av lasarettsköket i Mora är klar efter flera års diskussioner. "Arom" blev det fyndiga namnet och här kan 1 150 portioner tillagas varje dag. Ungefär hälften kommer att gå till kommunala äldreboenden.

Det nya köket är alltså byggt både för landstingets och kommunens behov. Ett ovanligt grepp, men båda parter har sedan länge varit i trängande behov av att se över sin matproduktion. Kommunen hade för åtta år sedan inte mindre än 33 kök utspridda och insåg att en rationalisering krävdes. Landstinget å sin sida kunde konstatera att lasarettsköket i Mora hade tjänat ut och att en ombyggnad skulle dra stora kostnader. Så stora att de ansågs oöverkomliga och det ledde till slutsatsen att enda alternativet var produktion i Falun och transport till Mora.

Den idén föll inte i god jord hos kommunen och det var någonstans här som diskussionerna om en kostsamverkan inleddes. För det säger sig självt att ett sådant upplägg förbättrar kalkylerna avsevärt, i det här fallet så till den grad att landstinget beslutade att behålla matproduktionen i Mora.  

- Processen har inte varit lätt och därför har den tagit mycket tid, konstaterade den gemensamma kostnämndens ordförande Peter Helander, kommunalråd i Mora. Men många har gjort ett stort jobb och dragit åt samma håll och jag tror att det här kommer att bli fantastiskt bra.

Invigning
Ingen bandklippning ägde rum, istället knöts två band symboliskt ihop av Kerstin Toms från landstinget och Magnus Wattberg från kommunen.

Lokal produktion

Med det nya köket kommer nu maten även fortsättningsvis att lagas lokalt och därmed säkras 20-25 arbetstillfällen i Mora. 35 miljoner har projektet kostat men den gemensamma nämnden belastas bara av 27 miljoner. Resten  tas av landstinget på grund av att lokalernas underhåll var eftersatt.

Leveranserna till kommunen ska gå till äldreboendena Hanslinden, Noretgården, Saxnäs och Spanskgården. Där ska särskilda mottagningskök finnas, anpassade till kyld mat som levereras tre gånger per vecka. De två förstnämnda boendena har redan i dag sina kök i gång, medan Saxnäs blir klart i början av maj och Spanskgården i augusti.

Emilie Eriksson
Chef för det nya köket är Emelie
Eriksson.

Kommunanställda har bytt arbetsgivare

- Alla kök kommer att ha landstingsanställd personal och vi har därför tagit över nio personer från kommunen, förklarar lasarettets kostchef Emelie Eriksson. Tre av dem saknade kockutbildning, så det har vi ordnat, och tillsammans med de tio från landstinget och en nyanställd har vi nu 20 personer klara i vårt gäng. Ytterligare fem kommer att anställas innan hösten. 

Alla kommer att ha sin huvudsakliga placering i lasarettsköket, men ska dessutom rotera till ett av mottagningsköken enligt ett särskilt schema. I dagsläget sker denna rotation bara på Hanslinden och Noretgården, eftersom Saxnäs och Spanskgården sköts av kommunens personal till dess att mottagningsköken står klara.

Vid invigningen bjöds gästerna på en sen lunch bestående av fläskfilé med pepparsås och klyftpotatis. Till kaffet serverades en hemgjord gräddtårta och de som lät sig väl smaka kunde konstatera att maten höll högsta klass.

- Fantastiskt gott, berömde Peter Helander och det såg verkligen ut som om han menade det.

 

Sven-Erik Nilsson

Politiker äter lunch
Politiker med god aptit, fr.v. Gunnel Söderberg, Ingvar "Nille" Niilimaa, Björn Hammarsköld, Malin Höglund och Birgitta Sacrédeus.

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 6 april 2011.

Sök på webbplatsen

Visste du att...

...IFK Mora fick sin första svenska mästare 1918? Det var Petrus Axelsson som vann skridsko 1 500 meter.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213