Idrott

Mattias Argård

Mora har ett minst sagt rikt idrottsliv där skidor och Vasaloppet bara utgör en del. Det äldsta, det största och det längsta av skidornas långlopp har gjort Mora känt över hela världen och Vasaloppets vinterveckan lockar mer än 60 000 deltagare i de olika loppen.

Och oupplösligt förknippad med Vasaloppet är Mora-Nisse. Bygdens egen son tog nio segrar genom åren, en prestation som väl aldrig kommer att överträffas.

Även i dag tillhör IFK Mora SK en av landets ledande skidklubbar med en stor samling av SM-medaljer både på dam- och herrsidan.

Klubbar i allians

IFK Moras Idrottsallians har också en orienteringsklubb som tillhör landets absolut främsta. Medaljskörden i SM, EM och VM är imponerande. Att skidorientering också är en av profilgrenarna faller sig naturligt.

IFK Mora Alpina har fostrat flera åkare som tävlar/har tävlat på högsta internationella nivå i sina grenar.

Bredden är stor i IFK Mora Idrottsallians, det visar inte minst gymnasterna som faktiskt har flest medlemmar. En omfattande ungdomsverksamhet lockar många deltagare och så är fallet inom alla de sex alliansklubbarna, dit också fotboll och friidrott hör.

Sammanlagt har IFK Mora tagit ca 80 SM-guld för seniorer, 70 för juniorer och ett 50-tal på ungdomssidan. Antalet SM-guld i lag och stafett uppgår till ca 190, fördelat på seniorer och juniorer. Olympiska medaljer saknas inte heller, med Mora-Nisses guld på 50 km i S:t Moritz 1948 som främsta prestation.

Framgångar även inom lagidrotter

Mora IK är Dalarnas äldsta ishockeyklubb, grundad redan 1935. Under fyra säsonger, 2004-2008, spelade man i Elitserien men återfinns numera i Allsvenskan.

I högsta divisionen kämpar däremot KAIS Moras innebandydamer (Svenska Superligan) och herrarna i näst högsta serien (Allsvenskan Norra).

En stor del av de idrottsliga framgångarna förklaras av att Mora har bland annat skidgymnasium, hockeygymnasium och innebandygymnasium. Från dessa utbildningar rekryterar klubbarna många duktiga ungdomar.


 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 8 december 2016.

Visste du att....

... den första skolundervisningen i Mora påbörjades 1643?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213