Dömda häxors ättlingar finns kvar i Mora

10 april 2012

Zornspelets sommarteater "Ett Satans Spektakel" tilldrar sig under  häxprocesserna i Mora 1669. Och nu har verket tillförts ytterligare en mänsklig dimension. För under planeringens gång så har ättlingar till de olycksaligt dömda häxorna presenterat sig för teaterledningen, närmare 350 år efter händelserna.

Dömd - men benådad

Maria Burtus, som är projektledare för sommarspelet ”Ett Satans Spektakel” blev under vintern uppringd av en man som presenterade sig som Tysk Lars-Olof Matsson. Han hade sett en artikel i tidningen om Föreningen Zornspelets nya produktion och berättade att han var släkt med en av de kvinnor som pjäsen handlade om. Under samtalet visade det sig att det var just Bäcke Pers Karin, den unga kvinna som först dömdes av trolldomskommissionen, men som sedan benådades, som Lars-Olof var släkt med. Hennes mor Butu-Margareta dömdes också och var en av dem som brändes på bål. Det Tysk Lars-Olof Matsson inte visste då var att Bäcke Pers Karin är en av huvudpersonerna i pjäsen.

- Jag fick ståpäls när Lars-Olov berättade vem han var ättling till, berättar Maria Burtus.

Spektakel
Alla är vi ättlingar till dömda häxor. Stående fr.v.: Mait Lindh, Linnea Hed, Anna Helander, Torsten Cedervall och Tysk Rasmus Wikberg. Sittande fr.v.: Lars Olof Mattsson, Gun-Britt Andrén, Gunnar Mattsson och Anna-Lena Wikberg.

Ättlingar även på scenen

Producentgruppen har under våren träffat andra släktingar till de dömda och det har visat sig att också dansaren Anna Helander och skådespelaren Johanna Hed, som båda medverkar i produktionen, är ättlingar till dem som dömdes av den kungliga trolldomskommissionen!

- Vi har träffat ättlingarna vid ett flertal tillfällen och tagit del av deras släktforskning. Nu vet vi att det inte bara finns ättlingar kvar, de medverkar dessutom i pjäsen, säger projektledare Anneli Persson.

Det finns såklart flera grenar i släktleden efter Bäcke Pers Karin. Manusgruppen med regissör Martin Göthberg har träffat Inger Larsson, Våmhus, som gjort efterforskningar kring häxprocesserna i Mora och som även hon är släkt med Bäcke Pers Karin.

- Det var efter samtal med Inger som vi valde Bäcke Pers Karin till vår huvudperson, säger regissör Martin Göthberg.   

För i skådespelet får publiken möta Elin, en ung flicka i modern tid. Hon berättar om sin "släkting" Bäcke Pers Karin, men i Ett Satans Spektakel figurerar också två tvättäkta ättlingar till kvinnor som dömdes för häxeri under det svarta år som speglas på scenen i Vattnäs konsertlada.

 

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 10 april 2012.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... 16 personer dömdes till döden i Mora vid häxprocessen 1669?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213