En efterlängtad park

12 juli 2010
Skateboardparken
Kalle Herrlin i ett av dagens otaliga hopp.

Ett lyft för Moras skejtare

När mora.se tittar förbi i början av juli återstår ännu en del arbete, men ackompanjerade av ljudet från snickaren Göran Erlandsson elektriska såg tränar ändå ett tiotal killar för fullt.

- Den är parken är jättebra, helt enkelt perfekt, säger trettonåringarna Kalle Herrlin och David Johansson när vi pratas vid mellan hoppen. Tidigare har vi fått åka på gatan eller borta i Öna och det går ju inte jämföra med det här.

Kalle och David tillhör entusiasterna som utan vidare kan tillbringa hela dagen i parken.

David och Kalle Visa större bild
David Johansson och Kalle Herrlin
ägnar sin fritid åt skateboard.

- Jag brukar komma hit klockan nio på morgonen och åka hem ungefär klockan nio på kvällen.

På frågan hur han sköter mathållningen kommer svaret snabbt:

- Jag tar med mig en hundring så att vi kan gå på Sibylla och köpa lite käk. Och så har jag lite frukt i ryggsäcken som mellanmål.

En skateboardpark brukar vara ett av de återkommande önskemålen vid skolornas demokratidagar och därför är det många som gläds över att kommunen gjort slag i saken och satt igång bygget.

Byggs av rutinerad åkare

Redan i höstas började snickaren  - och skejtaren - Göran Erlandsson att bygga

Göran Emanuelsson Visa större bild
Snickaren heter Göran Emanuelsson
och han väntar bara på att bli klar
så att han också får börja åka.
stommarna till boxen, vändrampen och pyramiden. Det tog ett par veckor, sedan fortsatte han den 1 juni och planerar att vara klar i mitten av juli. Då ska den gamla tennisbanan på Prästholmen ha antagit en helt ny skepnad. Den har asfalterats och fått ett kraftigt betongstaket, förutom de olika de olika hopp och ramper som placerats ut.

- Jag har tidigare byggt skateboardparken i Malung och erfarenheterna därifrån har jag tagit med mig hit, säger Göran Erlandsson. För det är viktigt att avstånden på en sådan här streetyta är tillräckligt stora, annars fungerar inte åkningen. Det har också varit naturligt att prata med föreningen och låtit medlemmarna där tycka till.

Främjar både åkandet och föreningen

Föreningen heter KFUM Mora Skateboard och som av en händelse finns den nyss avgångne ordf��randen Andreas Nordkvist på plats. Även han en entusiast, och med den i sammanhanget respektingivande åldern 28 år.

Andreas Nordkvist Visa större bild
En av de drivande krafterna i KFUM
Mora Skateboard är Andreas Nordkvist.

- Vi startade klubben för 5-6 år sedan och ambitionen var då att ordna en inomhushall. Efter en tid släppte vi den tanken och beslutade  att främja åkandet i största allmänhet. Men vi var faktiskt inomhus en vinter, i en svinkall rivningslokal på på järnvägsområdet vid Tingsnäsvägen. Nu har Mora fått en jättefin anläggning och en bra samlingspunkt där vi kan utveckla oss ännu mer. Och vi är glada att ha fått vara med och komma med våra synpunkter på hur parken ska utformas. Det är också väldigt trevligt den ligger på Prästholmen, där det finns så många andra idrotter. Annars brukar det vara vanligt att skateboardparker hamnar en bit utanför, ofta på något industriområde.

Men i Mora ligger den på själva idrottsplatsen med löparbanor och allt annat som hör friidrotten till. Där finns också ett par fotbollsplaner och dessutom passerar Vasaloppsspåret bara några meter ifrån skejtarnas nya paradis.

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 12 juli 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den första byn i Mora socken som blev laga skiftad var Östnor? Det skedde 1935-1944.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213