Kungliga Filharmonikernas altfiolstämma till Våmhus Kyrka

7 september 2010
Altfiol Visa större bild

Den 9 September kl. 19.00 besöks Våmhus Kyrka av Kungliga Filharmoniska Orkesterns altfiolstämma för en konsert.  Avkastningen från konserten kommer att gå till en studieresa till Konserthuset i Stockholm.för utvalda elever vid Kulturskolan i Ovansiljanområdet.

Där får ungdomarna först höra en generalrepetition med Kungliga Filharmoniska Orkestern vilket sedan följs av en privat visning av konserthusets lokaler.

Dalarna representerat

Bland de elva besökande violasterna finner man tre med anknytning till Dalarna. Carin Wallgren är bördig från Leksand, Mikael Sjögren från Malung och Steven Svensson är född i Våmhus.  Till det måste läggas att flera av musikerna i stämman har studerat på Musikkonservatoriet i Falun.

Den här konserten är ett unikt tillfälle för Dalapubliken att lära känna violan närmare.  Det är förmodligen första konserten någonsin i Dalarna där så många violaster framträder i olika kombinationer på samma konsert.

Programmet kommer att inkludera verk från skilda epoker med musik från tidigt 1500-tal till ett verk som skrevs så sent som 2008.  Det uppförs för första gången i den här versionen.  Lite mera lättsam musik blir det också i form av folkmusik.

Lär känna Våmhus

De elva Filharmonikerna kommer att spendera större delen av veckan i Våmhus med repetitioner inför konserten.  Under vistelsen kommer också Bönsabergs fäbod, Re-Lax i Gesunda och Zornmuseet att besökas. Vistas man i Våmhus måste det förstås bli visning av hårarbete och korgmakeri.

2010 har varit ett händelserikt år för Filharmonikerna.  I februari besöktes Japan med en lyckad 15-dagars turné, där konserter gavs inför fullsatta hus.  Sedan hade KFO förstås en framträdande roll i Kronprinsessan Viktorias bröllop där orkestern inte bara underhöll gästerna med konsert kvällen innan bröllopet men också medverkade vid själva ceremonin och sedan spelade upp till dans på kvällen på slottet.  Senast sågs orkestern vid den mycket populära och välbesökta konserten på Gärdet i Sveriges television och vid utdelningen av Polar Music Prize på TV4.

Altfiolstämman har förhoppning om god uppslutning till konserten, då den främjar traktens yngre talanger.  Det blir en stimulerande erfarenhet för eleverna att få uppleva livet och arbetet i Stockholms Konserthus.

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 7 september 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... Vasamonumentet i Mora invigdes 1860, på den plats där Gustav Vasa enligt sägnen gömde sig i en källare undan sin förföljare?

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213