Startklart för Vasaloppsveckan 2010

25 februari 2010

 

Presskonferens 25/2
Väntar med spänning gör Jonas Bauer, VD, Tommy Höglund, sportchef, Helene Söderlund, kranskulla, Johan Öjhagen, kransmas och Lena Hermansson, mässansvarig.

En riktig snövinter över hela landet har hjälpt till att spränga drömgränsen 50 000 deltagare och gör detta jätteevenemang större än någonsin.

Rekordet slås med stor marginal

- Allt talar för att vi med efteranmälningarna kommer att närma oss 56 000 anmälda, säger Jonas Bauer, nöjd VD för Vasaloppet. Och det finns flera anledningar till att vi i år slår rekordet med ungefär 20 %. En är att fjolårets vintervecka var ovanligt lyckad, 90 % sa i en enkät att man planerade att komma tillbaka igen. Den siffran brukar annars ligga på ungefär 80 %. CykelVasan i augusti är en annan bidragande faktor, för att inte tala om vintervädret som har gjort att fler än tidigare kunnat träna skidåkning.

Onsdag kväll, den 24 februari, såg anmälningsläget ut så här:

 • KortVasan 7 341
 • TjejVasan 8 379
 • UngdomsVasan 677
 • Öppet Spår, söndag 8 438
 • Öppet Spår, måndag 4 650
 • HalvVasan 2 765
 • SkejtVasan, 30 km 166
 • SkejtVasan 45 km 213
 • StafettVasan 5 895
 • Vasaloppet 16 372
 • Totalt 54 896

Det ökade deltagarantalet gör också att intäktssidan i den turistekononomiska studien från 2009 kan antas öka i motsvarande grad. En extrapolering, signerad Jonas Bauer, visar att fjolårets 115 mkr i de tre Vasaloppskommunerna kan bli 135 mkr. Om även anmälningsavgifter och sponsorintäkter tas med så blir 185 mkr 2009 i år 215 mkr.

Allt är väl förberett

Många tusen fler åkare ställer också större krav på logistikapparaten under veckan. Men organisationen andas tillförsikt, enligt sportchefen Tommy Höglund:

- Vi har gjort vad vi kan. Beställt fler bussar, fler konduktörer, mera bullar och skavsårsplåster, kort sagt har vi nog tänkt på det mesta. Snö har vi som bekant gott om i hela Sverige och det gör att antalet anmälda åkare som inte kommer till start blir ovanligt lågt. Vädret under första helgen ser ut att bjuda på en del snö och följden av det blir tyvärr lösare spår. Oundvikligt, men vi har spårpatruller som med olika maskiner kan gå in och göra förbättringar efter sträckan. 

En Vasaloppsvecka är inte bara flera skidlopp utspridda över tio dagar. Det är också tio dagar med evenemang av skilda slag. En del av dem äger rum i mässtältet som i år också det är större än någonsin. Nu mäter det 3 600 kvadratmeter och innehåller bland annat 47 utställare, många av dem sponsorer till Vasaloppet.

I tältet finns också den sedvanliga restaurangen med en väl tilltagen scen där det bjuds på After Ski vissa dagar. Från den scenen ges också föreställningen "Inför ditt lopp" och den äger rum kl 17 dagen innan varje lopp. Då kan åkarna få aktuell information om morgondagen och matnyttiga tips som kan underlätta framfarten i spåret.

Inte bara skidåkning  

Jonas Bauer ser genom sin yrkesmässiga bakgrund på Vasaloppsveckan med reklammannens ögon. Därför har kringarrangemangen fått ökad betydelse.

- Vi ska bjuda på mycket mer än bara skidåkningen, menar han. Mora IK spelar hemmamatch  och det gör också KAIS Moras innebandylag. Köpmännen ska ge rabatt till dem som har nummerlappen med sig och i år ordnar vi också en särskild nummerlappsceremoni målområdet där Roberto Vacchi kommer att intervjua toppåkarna. Invigningsceremonin har vi lagt mer kraft på och själva invigningen förrättas av Margot Wallström som dagen efter ska åka TjejVasan. Från scenen underhåller Orsa Spelmän och lite senare på kvällen blir det konsert i Mora kyrka med Tommy Körberg och Helen Sjöholm.

Medialt är det som vanligt full uppställning; tidningar, tv och radio finns på plats för att rapportera från Sälen till Mora. Sveriges Television sänder inte bara Vasaloppet utan har också en intervjusoffa i mässtältet. I år görs dessutom en dokumentär om TjejVasan och den sänds redan på söndagen.

- Men 2012 tror jag att vi kommer att få se TjejVasan som en liveproduktion, spår Jonas Bauer.  

 

Sven-Erik Nilsson

 

Dela med andra

Kommentera sidan

Om det är något du vill meddela oss, hittat något fel eller saknas information kan du använda dig av det här formuläret. Om du vill ha återkoppling på din kommentar vänligen fyll i din mailadress.

Vi tar tacksamt emot all feedback.

// Vänliga hälsningar kommunikationsenheten Mora kommun

Sidan uppdaterad den 25 februari 2010.

Sök på webbplatsen

Visste du att....

... den senaste minnesstenen i Dalarna med anknytning till Gustav Vasas äventyr restes i Kättbo 1934? Till minne av skidåkarna Lars och Engelbrekt som sägs vara de som hann upp den blivande kungen i Sälen vid årsskiftet 1520-1521.

Mora Kommun, 792 80 Mora, Besöksadress: Fredsgatan 16, Tel: 0250-260 00 kl 07.45-16.30, Fax: 0250-186 42, E-post:
Org. nr: 212000-2213