Varumärket Mora

Våmhus Gammelgård laddar för händelserik sommar

Våmhus Gammelgård ökade mängden aktiviteter och samtidigt närvaron i sociala medier. Resultatet: rekordmånga besökare och utmärkelserna Årets upplevelse i Mora och Årets Hembygdsgård i Dalarna. Nu laddar man för en ny sommar där man bland annat har hantverkare i arbete varje vardag.

Hårkullorna och korgmakarna från Våmhus är vida kända för sina hantverk. På Våmhus Gammelgård finns de att beskåda i arbete varje vardag under sommaren, från 24 juni till 9 augusti. Därtill håller caféet öppet med hembakat.
– Jag brukar säga att Våmhus Gammelgård är som ett Skansen i miniatyr och utan djur. Det är fina gamla hus och historiska föremål från Våmhus och byarna runt omkring. Hantverkarna håller traditionerna vid liv, säger Erika Borbos, ordförande i Våmus Gammelgård.

Syns i sociala medier
Erika härstammar från Våmhus men bor numer i Stockholm. Kärleken till hembyn är stark och det var därför hon tackade ja till att ta över ordföranderollen inför förra sommaren.
– Eftersom jag gillar Våmhus så mycket har jag varit väldigt engagerad i det här. Framförallt ville jag att vi skulle synas och höras och även fast vi håller på med gamla grejer och traditioner så måste vi förnya oss och till exempel synas på sociala medier. Jag ville också att fler skulle vara med på våra hantverksdagar och marknader och visa upp sitt hantverk.

Flera större event
Gensvaret från besökarna lät inte vänta på sig. Förra sommaren var en rekordsommar för Våmhus Gammelgård och förutom god tillströmning av besökare från världens alla hörn blev man utsedd till Årets upplevelse vid Moragalan i höstas samt fick Dalarnas hembygdsförbunds pris Årets hembygdsgård.
– Det var jättehäftigt att få de här utmärkelserna och ett bra kvitto på att det vi gör uppskattas.
I sommar går fyra större event av stapeln på Våmhus Gammelgård, som ligger naturskönt på Sivarsbacken med utsikt över Lintjärn. Midsommar firas traditions-enligt med bindning av rankan, musik och dans. Senare i sommar blir det korgmakar-tävling och en historisk motordag.

Avslutar med höstmarknad
Säsongen på Våmhus Gammelgård avslutas med höstmarknad i september.
– Vi hade rekordmånga besökare, från när och fjärran och i alla åldrar, förra sommaren vilket är jättekul. Nu ser vi fram emot årets sommar på gammelgården, säger Erika Borbos.

hembygd.se/vamhus

Hantverkarna håller traditionerna vid liv. Hårkulla i arbete på Våmhus Gammelgård. Foto: Hilla Aspman
Erika Borbos, ordförande i Våmhus Gammelgård. Foto: Hilla Aspman
Uppdaterad: 9 juli, 2019
Facebook Twitter Linkedin