Till Mora kommuns webbplats
Till Mora kommuns webbplats

Kulturarv genom generationer

Mora Hemslöjd startade 1905 som en av de första Hemslöjdsbutikerna i landet. Några av de drivande kvinnorna då var Emma Zorn och Beda Larsson som ville bevara de rika slöjdtraditioner som fanns i trakten. 1993 erbjöd Mora Hemslöjdsförening, som drivit butiksverksamheten Mora Hemslöjd sedan starten, Gunilla Frost och Bogg Kristina Karlsson att driva butiken vidare.
– Det var en spännande utmaning och helt nytt för oss. Nu har 31 år gått och vi har lyckats med vår ambition att saluföra Moradräkten och erbjuda ett sortiment med genuint hantverk, säger Gunilla.
Verksamheten är uppbyggd på ett fint samarbete med många duktiga formgivare, slöjdare och hantverkare i trakten och runt om i Sverige.
– Vi har skapat ett gediget nätverk av sömmerskor, skräddare, bandväverskor, väverskor, stickerskor, slöjdare, korgmakare och täljare som bidrar till vårt fina sortiment, fortsätter hon.

Med kärlek för textilt hantverk och dräkttradition vill Hanna Fridén som ny ägare till Mora Hemslöjd bevara det kulturarv butiken har bidragit med under 120 år.

Ny epok efter 120 år
Nu väntar en ny epok i Mora Hemslöjds 120 åriga historia. Gunilla och Kristina kliver tillbaka och låter Hanna Fridén driva Mora Hemslöjd vidare. Hanna är glad och stolt att fått äran att ta över och fortsätta driva butiken, hon säger:
– Mora Hemslöjd är så mycket mer än en butik. Det finns ett kulturarv med kunskap om slöjdtekniker, forskning och utveckling kring Moradräkten och dess material.


Utbildad inom textilt hantverk
Hanna är uppvuxen i Småland och har jobbat som livsmedelsagronom i Mora i 20 år. Hon har alltid haft handarbete och klädsömnad som intresse. De senaste åren har hon gått utbildningar inom design, mönsterkonstruktion, sömnad och ullspinning. Nu studerar hon folklig dräkttradition på Sätergläntan parallellt med att hon sätter sig in i Mora Hemslöjds verksamhet. Gunilla och Kristina finns kvar fram till sommaren för att säkerställa att kunskap och kontakter förs vidare.
– Det blir en utmaning att axla, och det är med stor respekt för Gunillas och Kristinas stora kunskaper som jag ska fortsätta driva företaget. Moras vackra dräkttradition är värdefull att bevara och jag vill bidra till det.


Moradräkten del av Moras kulturarv
Moradräkten är en av de äldsta dräkterna i Sverige med anor från medeltiden. Den används idag vid de flesta högtider såsom midsommar, dop, bröllop, begravning, student och andra examensfester. Till konfirmation använder många ungdomar i Mora sin vuxendräkt för första gången.
– Mora Församling har köpt in Moradräkter för både kulla och mas som finns att låna för alla konfirmander. Det är med glädje vi ser att så många unga är stolta över sitt ursprung, säger Gunilla.
Även Vasaloppet har egna Moradräkter till kranskulla och kransmas och det är tydligt hur uppskattad deras klädsel är bland deltagare och publik.
– Det är fantastiskt vilket värde kranskulla och kransmas har för Moras kulturarv, säger Hanna. I butiken finns Moradräktens delar både i nytt och begagnat skick. Man kan även hyra Moradräkt, beställa ändringssömnad och få råd kring dräktsömnad.
– Vi har många hantverkare knutna till oss som tillverkar vävar, dräktband, hysk & hake, skinndetaljer, hatt och skor, berättar Hanna.


Hanna ser till att kransmasen Arvid Jerkgård har alla dräktdelar på plats.

BRUKAT Second Hand
Redan när Gunilla och Kristina startade Mora Hemslöjd för 31 år sedan införde de second hand-försäljning av Moradräktdelar. År 2014 fick sortiment namnet BRUKAT.
– Det känns idag ännu mer aktuellt med ett sortiment som håller genom generationer, säger Hanna. Sortimentet har genom åren växt och omfattas nu även av traditionella vävar, fyrflätning och annan fin slöjd samt redskap till slöjd och hantverk.
– Vi är stolta att vara en länk i historien och det känns jättebra att just Hanna tar Mora Hemslöjd in i framtiden, avslutar Gunilla.

Hanna Fridén och Gunilla Frost med kudde ur broderikollektionen Hjärteblomma, formgiven av Anna Wengdin på uppdrag av Mora Hemslöjd. Mönster och färdiga materialkit finns att köpa för eget broderi på ylle.

TEXT & FOTO / SARA AXELSSON, @spirastudio

Uppdaterad: 24 januari, 2025
searchchevron-downexternal-linkbarscross