Varumärket Mora

Elin Lindroth från Garsås - medaljör i Ungdoms-OS

Varje dag under ett års tid hade roddaren Elin Lindroth målet klart för sig. Att ta en plats i den svenska truppen till Ungdoms-OS i Buenos Aires 2018. Som nordisk mästare för juniorer var målet ett steg närmare mot världseliten. I varje roddtag, löpsteg och knäböj fanns fokuset på det hon drömt om så länge. Att få representera Sverige i ett olympiskt spel.

Elin Lindroth firar silver-platsen med tränare Annelie Birkeholm

Det har gått ett halvår sedan Elin Lindroth kom hem till byn Garsås utanför Mora med en silver-medalj från Ungdoms-OS i Buenos Aires, Argentina. Det är först nu hon börjar kunna ta in sin prestation att ha tagit en medalj i världsungdomsspelen.
– Jag var så glad för att jag lyckades ta en plats i den svenska truppen. Att jag sedan lyckades ta mig hela vägen till final och ta en silver-medalj är helt fantatiskt, säger Elin.
Hon har redan hunnit ta SM-guld och NM-guld för juniorer och nu har hon även en OS-medalj hemma i samlingen. Det var efter en åttonde plats i EM som gav henne biljetten från Svenska Olympiska kommittén.
– Varje världsdel har ett visst antal platser, så det var hög konkurrens bland de europeiska platserna.

Bra team med tränare

Elin har alltid varit en aktiv tjej och provat de festa idrotter som många ung-domar gör i Mora. För att komplettera sin skidåkning och skidskytte sommartid började hon att träna rodd 2014, efter ha provat på sporten i Solleröns roddskola. Elin fängslades direkt av de utmaningar som finns i den fysiskt krävande sporten. Rodd handlar om styrka, teknik, balans, koordination och inte minst mental styrka.
– Jag hade en allsidig träning bakom mig i flera olika idrotter. Att syssla med rodd är att vilja utmana sig själv och sätta sina egna mål, säger Elin som älskar att träna och bli snabbare på vattnet.
Elin tränas på Sollerön av två tidigare roddolympier Annelie Birkeholm och Jean Martell som byggt upp en imponerande ungdomsverksamhet. Att ha tränare som vet vad det innebär att träna och tävla på elitnivå har en stor betydelse för Elins framgångar.

Minnen för livet

Både tränaren Annelie och Elins föräldrar var på plats i Buenos Aires.
– Hela upplevelsen med Ungdoms-OS var som ett riktigt OS, berättar Elin. Allt från invigningen med 200 000 besökare till den häftiga prisutdelningen.
Den uppbyggda OS-byn var som ett eget samhälle för 7000 personer och säkerheten var rigorös, det var polis-eskort när vi skulle förflytta oss.
Vanligtvis ror Elin 2000 meter, men under Ungdoms-OS var det en sprint-distans eftersom hamnbassängen i den argentinska huvudstaden endast tillät distansen 500 meter.
– Att tävla sprintdistans var nytt för mig, men det passade ju mig väldigt bra.
Efter att ha tävlat i prologer i fyra dagar med 24 startande hade Elin kvali-ficerat sig till semifinal.
– Jag vågade inte tänka på hur långt jag kunde nå. Det var bara ett lopp i taget som gällde.
Medaljdagen minns hon som igår. Hon hade förberett sig noga och satt sig in i loppets olika faser gång på gång.
– Jag hade en bra känsla den morgonen, jag var i min bubbla och väldigt fokuserad. Under semifinalen gav jag allt och kom tvåa. Endast 10 minuter efter målgången var det dags för finalen.
– Det var bara att ta mig till start direkt för att ge max igen.
Elin plockade fram ytterligare kraft och rodde 3,5 sekunder snabbare än i semifinalen.
– Jag ledde efter 400 meter, men hade inte de sista krafterna mot slutet.
Elin gjorde sitt snabbaste lopp under hela mästerskapet och skar mållinjen på tiden 1.44.31, en halv sekund efter stor favoriten Maria Sol Ordas från Argentina.
– Det var helt fantastiskt – publiken som skrek, mjölksyran som sprutade och farten i båten. Jag fick ut allt och kunde inte ha rott en hundradel snabbare.

Elin gjorde sitt snabbaste lopp under hela mästerskapet och skar mållinjen på tiden 1.44,31. Argentinskan Ordas vann på 1.43,81.

Mot nya mål

I sommar väntar roddtävlingar i Norge och Moskva. Sommarens stora mål är U23 EM i Grekland. Det stora målet är att ta sig till OS i Paris 2024.
Hela upplevelsen med ungdomsspelen har gett henne nyttig erfarenhet, motivation och nya bekantskaper med andra idrottare i det svenska truppen.
– Man känner en stark tillhörighet när man har samma mål som andra idrottare. Vi vill ju bli bäst i världen, avslutar Elin.

Uppdaterad: 9 juli, 2019
Facebook Twitter Linkedin