Varumärket Mora

Intresset för dykning blev framgångsrikt företag

Det började med ett cyklop och ett rep runt midjan, när en 15-årig Johan Eriksson hade som sommarjobb att kontrollera ledningar i Siljan. I dag har hans företag Svenska Tungdykargruppen ett 70-tal anställda och är specialiserade på olika typer av dyk- och vattenuppdrag. Sätet finns fortfarande i Mora men företaget verkar över hela landet.

Vatten har alltid varit en fascination för Johan Eriksson som började dyka redan som 13-åring.
– Det är något speciellt med känslan man får i vattnet och man kan stänga av allt annat och koppla av. När jag var liten åkte jag direkt till simhallen efter skolan och simmade bana efter bana och var där till det stängde, berättar Johan.
Som 15-åring fick han sommarjobb genom Mora kommun och när ledningarna i Siljan skulle kontrolleras anmälde sig Johan för uppdraget.
– Jag simmade runt i Siljan, Dalälven och andra vattendrag med mitt cyklop och hade ett rep runt midjan som två
kollegor satt i en båt och höll i. Så där höll jag på. Jag hade ingen utrustning då, men kunde så småningom köpa det för de pengar jag tjänade.

Startade företag som 16-åring
På gymnasiet valde han byggprogrammet och dykningen upptog en allt större del av hans tid.
– Jag och en kompis dök innan och efter skolan, vi har nog varit i varenda vattenpöl i Mora kommun. Efter första året på gymnasiet hoppade jag av skolan, startade firman och började som dyklärling.
Som 16-åring startade Johan sitt egna företag och de första åren jobbade han med dykuppdrag i Norrland och Dalarna, där han fick sitt yrkesbevis, och byggde broar och renoverade vattenkraftverk. 2004 gick flyttlasset tillbaka till Mora där Johan började bygga hus i Gesunda. Efter några års pendlande startade han Svenska Tungdykargruppen 2007, med säte i Mora.
– Jag och några kollegor trivdes inte med den form bygg- och dykindustrin var stöpt i. Vi ville hålla på med världens roligaste jobb – men göra det på vårt sätt. Och det har vi gjort sedan dess.

Vuxit organiskt
Sen 2002 har företaget växt från tre till 70 fast anställda och ett 30-tal inhyrda hantverkare.
– Vi har hela tiden vuxit organiskt och så vill vi ha det för att behålla den speciella känsla som finns i företaget. Jag har äran att ha få jobba med de bästa i branschen, bara folk som jag litar på till 100% och som är självgående.
Svenska Tungdykargruppen har tre ben med dykningen som bas. Företaget utför muddringsarbeten, där man till exempel fördjupar hamnar och farleder. Man utför också så kallad miljömuddring där vattnet renas från farligt avfall, till exempel oljeföroreningar i hav, och för det ändamålet har man tagit fram ett eget reningssystem. Det tredje benet är infrastruktur där man bygger och renoverar broar, kajer, dammar och liknande, men med fokus just på landsidan.
Uppdragen finns över hela landet och för tillfället arbetar man till exempel med ett muddringsprojekt åt LKAB i Kiruna, renoverar Värtahamnen i Stockholm och utför miljösanering åt oljeraffinaderier.
– Vi är från början ett kraftverksdykbolag och det är fortfarande en viktig del för oss. Vi kan systemen och vet hur till exempel Dalälven, där vi har många
uppdrag, är uppbygg och fungerar.

Har tydligt miljöfokus
2018 utsågs Svenska Tungdykargruppen till Årets företag i Mora.
– Vi har försökt hålla oss lite i skymundan och skryter inte så mycket om det vi gör, mer än internt. Men det är klart att det känns fint att få en sån
utmärkelse. För min egen del är det
viktigaste att göra det som är roligt och jag har lyxen göra det jag vill göra hela tiden med de jag har störst respekt för; mina kollegor. Vi är som en stor familj.
Svenska Tungdykargruppen har ett tydligt miljöfokus vilket genomsyrar såväl uppdrag som arbetsmiljö och företaget är ISO-certifierade inom både arbetsmiljö, kvalitet och miljö.
– Att göra skillnad är verkligen kul och det kan vi göra genom att se till att vattenkraftverken funkar så att de kan producera förnybar energi. Vi kan miljösanera marina miljöer och att vi kan främja infrastruktur som går via vatten. Vi lägger stort fokus på det, säger Johan.

Johan Eriksson, VD för Svenska tungdykargruppen. Han bor i Gesunda med sin familj, fru och två barn. På fritiden gillar Johan att vara aktiv och ägnar sig åt skärmflygning, kitesurfing, surfing och motorcykel.
Uppdaterad: 9 juli, 2019
Facebook Twitter Linkedin