Varumärket Mora

Levande magi i egen sagovärld

I de trollska urskogarna utanför Mora ligger sagolandet Tomteland med uråldriga väsen som man bara hört talas om i sagorna. Här blir sagorna verklighet och barnen hjältarna i alla äventyr tillsammans med livs levande drakar, älvor, tomtar och troll.

Sagolandet Tomteland utanför Mora är Dalarnas stora attraktion för barnfamiljer. Spännande sago-
världar och äventyr med livs levande drakar, älvor, troll lockar besökare från hela världen. Inför varje säsong presenteras alltid nya attraktioner och nya äventyr.
– Vi förnyar ständigt upplevelserna för varje säsong och sommaren är utan tvekan vår största säsong, säger Camilla Collett som äger och driver Tomteland med sin familj.

Helt nya äventyr

Många nya spännande äventyr väntar i sommar då det mesta på programmet är nytt. 7 sagovärldar finns att upptäcka; Skogstomtebyn, Älvarike, Trollrike, Drakland, Skugglandet, Naturias trädgård och Sagotorget. Alla har sitt eget äventyrsprogram med korta musikala föreställningar i flera delar. Publiken, stor som liten, dras med i allt som händer och hjälper även sagofigurerna i de olika äventyren.
– Det är många uppgifter som måste lösas i sagolandet. Drakjägare och Skugg-vittror ska besegras och Trollkungens armé av bergatroll ska motas bort från Älvornas rike, avslöjar Camilla.
Det är ett varierat program för hela familjen och mellan programpunkterna finns gott om tid att hälsa på sagofigurerna och leka i deras sagolika miljöer och hus.
– Våra lek- och klätterattraktioner är populära, säger Tommy Collett, fastighets och parkansvarig.

Tomteland växer varje år

Förutom nya Älvarike som färdigställts i år, så har trollen fått en ny miljö i Trollrike. I Skugglandsbyn har en helt ny scenplats skapats för nya äventyr med de populära grymvättarna.
– Vi har fått en fördubbling av besökare på kort tid så det gäller att de kan sprida ut sig på fler platser i parken.
Under högsäsongsdagarna i sommar kan vi ha upp till ett par tusen besökare på en dag. Ju mer vi växer desto fler sagofigurer och magiska platser kommer vi att bygga. I sommar får våra besökare stifta bekantskap med Älvaprinsen för första gången, säger Tommy.
I hjärtat av sagolandet ligger en trevlig badsjö där man kan svalka sig med ett dopp mellan äventyren.

Badstranden ligger inbjudande precis nedanför Älva-berget så det är inte ovanligt att nyfikna skogsälvor kan dyka upp under badstunden.

Budskap för stora och små

Tomtelands teater producerar allt på plats; scenografi, kostym, manus och musik, alltid med sagolandets viktiga budskap som tema.
– Sagofigurerna pratar mycket om hur viktigt det är att ta hand om naturen, djuren och att ta hand om varandra och förstå att man är bra precis som man är, säger Camilla. Det är något som inte
bara barnen behöver höra, betonar hon.
På Tomteland lever man också som man lär. Budskapen utgör också den värdegrund hela parkverksamheten vilar på.
– Vi har till exempel som enda nöjespark i Sverige, tagit bort försäljningen av flaskvatten i parken, berättar Camilla.
– Istället har vi flera dryckesstationer runt om i parken där våra gäster kan fylla på sina vattenflaskor. Tänk om flera parken kunde följa efter det skulle verkligen göra skillnad för miljön. För det är ju som älvorna brukar säga;
“Det är när vi alla hjälps åt som sann magi uppstår” tillägger hon.

Text & foto: Sara Axelsson

Uppdaterad: 16 juni, 2023
Facebook Twitter Linkedin