Varumärket Mora

Nytt bostadsområde växer fram

I norra Noret har Mora kommun tagit fram det nya bostadsområdet Måmyren. Totalt handlar det om 14 nya villatomter samt flera tomter anvisade för flerbostadshus. Mats Björkman och Mjöberg Bygg AB är två aktörer som tillsammans planerar att bygga ett flerbostadshus om 18 bostadsrätter.

För att möta den stora efterfrågan på bostäder och tomter har Mora kommun arbetat med flera nya bostadsområden de senaste åren. Ett av dem är Måmyren, som finns i norra Noret.

Pierre Magnusson, exploateringsansvarig vid Mora kommun, ser stor potential i det nya bostadsområdet Måmyren.

– Det finns underlag för ytterligare byggnationer i Mora och därför har vi tagit fram det här området som ligger attraktivt i ett naturområde vid Orsasjön, med närhet till både lasarettet och Norets handelsområde, säger Pierre Magnusson, exploateringsansvarig vid Mora kommun.

På området har kommunen redan byggt ett särskilt boende. Därtill finns det 14 villatomter samt tomter anvisade för flerbostadshus.

– Vi har byggt infrastruktur för hela området med vägar, vatten- och avlopp och telekom. Det är också förberett för fjärrvärme.

Tomterna finns till försäljning hos Länsförsäkringar fastighetsförmedling och några av dem är redan sålda, med planerad byggstart under våren 2019.

Interiör kök för två och trerummare. Bild: UVR Nordic.

18 nya bostadsrätter

Under 2017 tog kommunen in anbud på byggandet av flerbostadshus på Måmyren. Tillsammans lämnade Mats Björkman, som driver MBC, och Mjöberg Bygg AB in ett vinnande anbud på uppförandet av ett flerbostadshus.

Mats Björkman, som driver MBC, samarbetar med Mjöbergs bygg i uppförandet av det nya flerbostadshuset på Måmyren.

– Anbuden innehöll väldigt tydliga kriterier vad gäller ekonomi och miljö. Vi valde en fastighet som passar oss att bygga, ett flerbostadshus i två våningar med totalt 18 enheter, säger Mats Björkman, projektsamordnare.

Kan börja bygga i höst

Flerbostadshuset består av tre sammankopplade huskroppar i tidlös design. Just nu tas en entreprenadkalkyl fram, som ska förpackas i den totala budgeten som i sin tur utgör grunden för den nya bostadsrättsförening som ska bildas.

– Swedbank Fasighetsbyrå sköter försäljningen av bostadsrätterna och vår förhoppning att vi kan börja bygga i höst med inflyttning någon gång under sommaren eller hösten 2020.

– Fördelen med det här området är läget och att det blir en variation i bebyggelsen. Det kommer att passa alla som vill ha ett modernt boende, säger Mats Björkman.

Det flerbostadshus som planeras består av 18 enheter, fördelade på tre sammankopplade huskroppar. Bild: UVR Nordic.

Fakta Måmyren

  • Modern bebyggelse med villor och bostasrätter
  • Natur- och sjönära område
  • Närhet till dagis, förskola och skola
  • Närhet till köpcentrum
  • Goda kommunikationsmöjligheter

Planerad lägenhetsfördelning

  • 2 st / 4 rum och kök
  • 12 st /3 rum och kök
  • 4 st / 2 rum och kök
Uppdaterad: 27 augusti, 2019
Facebook Twitter Linkedin