Varumärket Mora

Optikerduo med lång historia

Anki Fredriksson och Lotta Skoglund på Synsam i Mora har sammanlagt 65 års optikererfarenhet. Genom åren har de följt yrkets utveckling – från att vara ett mansdominerat hantverksyrke till ett kvinnodominerat yrke med ögonhälsa i fokus.

60 år har gått sedan Claes Östlund startade optikerbutik på Köpmannagatan 3 i Mora. Tillsammans med hans son Kurt drev de Östlunds Optik i Falun, Svärdsjö, Malung och Mora och var en av initiativtagarna till kedjan Synsam. Synsam består idag av drygt 195 optikerbutiker i Sverige och bildades 1968.
– Bilden av en optiker på den tiden var en man i vit rock som gjorde synundersökningar för att fastställa synskärpan. Glasen slipades för hand så det var stora krav på hantverksskicklighet. Urvalet på bågar var begränsat, säger Lotta.
Kurt som var en framstående optiker, inspirerade både Anki och Lotta att utbilda sig till optiker.

Första kvinnliga optikern i Mora

För 30 år sedan blev Anki den första kvinnliga legitimerade optikern i Mora, blott 25 år gammal. Hon hade redan på högstadiet bestämt sig för att utbilda sig till optiker.
– Jag hade fått för stora glasögon som jag inte trivdes med. När jag senare skaffade linser blev jag fascinerad av att man kunde se bra utan att bära glasögon, berättar Anki.
1993 började hon som butikschef på Synsam i Mora och fick två år senare
sällskap av Lotta Skoglund som var nyutbildad optiker.
– Jag hade nosat på yrken som vård eller apotek – men fastnade för optikeryrket som är en bra mix av hälsa, försäljning och hantverk, berättar Lotta.
Anki och Lotta var ett perfekt team och 1997 fick de möjlighet att köpa verksamheten. De driver nu Synsam både i Mora och Malung med fyra optiker och tre optikerassistenter.
– Vi är mycket stolta att ha förvaltat arvet som optiker på den här adressen. Vi har kunder som har varit här i 40-50 år, säger Lotta.

Ögonhälsa i fokus

I dag handlar en synundersökning inte bara om synskärpan utan om hela ögat, från ytan via linsen och hela vägen in till näthinnan.
– I våra ögonhälsoundersökningar undersöks hela ögat med hjälp av den senaste tekniska utrustningen.Vi utför bland annat fotografering av ögonbotten, tryckmätning och synfältsmätning. Vi har ögonläkare som bedömer ögonbotten-bilderna och detta ger oss möjlighet att fånga upp vanliga sjukdomar som drabbar ögat.

Anki undersöker Lottas ögonhälsa

Heltautomatiserad slipning av glas

I takt med att man blir äldre förändras synen så man bör göra regelbundna synundersökningar. Efter 40 års åldern drabbas de flesta av åldersförändringar i ögat som kräver läsglasögon. Många behöver då progressiva glasögon.
– De progressiva glasen har ständigt förbättrats och satsar man på kvalitet och den senaste generationen glas har man möjligt att se bra på alla avstånd, säger Lotta.
Nästan alla glas slipas fortfarande på plats i källarens verkstad på Köpmannatan 3.
– Idag är slipningen heltautomatiserad och styrkan är industriellt tillverkad, säger Lotta.

Nattlinser för närsynta

Den tekniska utvecklingen har tagit både glas och linser till en ny nivå. En spännande nyhet är nattlinser - Ortho-K linser.
– En Ortho-K lins är en stabil kontakt-lins som man bär på nätterna när man sover. Linsen plattar ut hornhinnan, dels med hjälp av tryck från ögonlocket och dels med hjälp av undertryck skapat av tårvätskan som samlas mellan linsen och hornhinnan. På morgonen kan man ta av linserna och ser då klart. När man tagit ur linserna på morgonen får man bra syn under hela dagen utan att använda glasögon eller kontaktlinser. Processen är inte permanent utan hornhinnan återgår till sin naturliga form. Nattlinser är ett utmärkt val för ungdomar som börjar bli närsynta, då flera studier visar att närsyntheten kan bromsas upptill 50%, förklarar Anki.

Glasögonmode för alla behov

I butiken finns ett brett sortiment av bågar av välkända varumärken.
– Idag är glasögon en del av modet – det ska lyfta ens personliget, dölja eller framhäva ansiktsformen. Det är en rolig och kreativ process att hitta rätt båge tillsammans med kunden, säger Lotta.
Man kan börja processen hemma i lugn och ro genom att ladda ner appen
Synsam Stylelab. I appen kan man filtrera på olika former som runda, ovala eller kantiga glasögon och även på olika varumärken som till exempel Gucci, Tom Ford, Fellepini, Marc Jacobs, Lindberg eller Oscar Eide.
– Man kan såklart prova det digitala provrummet hos oss i butiken, säger Lotta.

Synsam erbjuder ett brett sortiment av glasögonbågar för olika behov

Glasögongarderob med abonnemang

Ett annat koncept är glasögonabonnemanget Synsam Lifestyle. Det innebär att man kan skapa en egen glasögongarderob med glasögon för olika tillfällen.
– Man väljer tre eller flera par glasögon som man betalar en månadsavgift för. Glasögon med eller utan styrka, progressiva glasögon, läsglasögon, solglasögon eller sportglasögon slipade med din styrka. En gång per år kan man byta ut ett par glasögon. Dessutom ingår försäkring och regelbundna synundersökningar.
– Utvecklingen har varit fantastisk och det har varit en spännande resa, säger Anki och Lotta som ser fram emot vad framtiden har att erbjuda.

Uppdaterad: 3 oktober, 2019
Facebook Twitter Linkedin