Varumärket Mora

Stort intresse för ridsport i Mora

Svensk ridsport är på uppsving, mycket tack vare svenska landslagets framgångar de senaste åren, med Peder Fredriksson i spetsen. Att intresset är stort märks också på Mora Ridklubb som på fem år fyrdubblat antalet ridande tack vare en nysatsning på lektionsverksamheten. 

Den yngsta som varje vecka rider på Lomsmyren, där Mora ridklubb huserar, är fyra år och den äldsta 70 plus. Få idrotter har så många utövare i olika åldrar och med olika fysiska förutsättningar som just ridning.  

– Titta på världscupen och eliten till exempel, där är det alla möjliga åldrar och kroppar. Det är så bra med ridning, man kan hålla på hur länge man vill, säger Denice Algeskog, som är en av tre ridinstruktörer vid Mora ridklubb.  

Intresset för hästsport i Mora med omnejd är stort och det finns, som Denice och hennes kollegor Vicky Pettersson, ridskolechef, och Sara Grötting, ridinstruktör säger ”hästar på var och varannan gård”.  

– Mora ridklubb startade redan 1971 men hette då Mora Ponnyklubb. Verksamheten har gått upp och ner under åren och eftersom det är en ideell förening hänger verksamheten mycket på om det finns en aktiv styrelse och vad det finns för ekonomiska resurser, säger Vicky Pettersson, som först jobbade på ridklubben mellan 2002-2008.  

Fyrdubblat medlemsantalet 

2014 kom Vicky tillbaka till Mora ridklubb som ridskolechef och även Sara Grötting anställdes.  

– När jag skickade ut brev inför starten av höstterminen 2014 var det 47 brev, kommer jag ihåg. Vi hade bara fyra ridskolehästar och det hände inte så mycket på ridklubben. Men sedan dess har det hänt en hel del och även fast det är svårt att få det att gå ihop ekonomiskt så har vi lyckats vända på kronorna och få det att fungera, säger Vicky.  

På fem år har antalet ridande fyrdubblats och Mora ridklubb har i nuläget 200 elever som varje vecka går på ridskolan. 
– Lektionsverksamheten är fördelat på både barn- och vuxengrupper och i olika nivåer. Majoriteten är tjejer men vi har även tio killar som är aktiva. I nuläget har vi kö in på ridskolan, säger Sara.  

14 egna hästar och ponnyer 

Att antalet aktiva i ridklubben ökat markant beror dels på utvecklingen av verksamheten – men också på att intresset för ridsport ökat i stort tack vare hopplandslagets, med Peder Fredriksson i spetsen, framgångar de senaste åren.  

–  Det märks att det går bra för svenska landslaget internationellt och fler har fått upp ögonen för ridning. Det märks i Mora också, säger Denice.  

Förutom ridskoleverksamheten så sköter Vicky, Sara och Denice det dagliga arbetet i stallet med skötsel av hästarna. Mora ridklubb har 12 egna ponnyer och hästar och lånar dessutom in två. 

– Den optimala ridskolehästen måste vara trygg och snäll. Den måste vara cool och varken för lat eller för het. Och så ska den passa både nybörjare och mer rutinerade ryttare, säger Sara.   

I stallet finns även en privatdel där 15 hästar står uppstallade. Ett 50-tal ryttare i Moraområdet tävlar för ridklubben i både hoppning, dressyr och fälttävlan och man har lag representerade i division tre, i både hoppning och dressyr och för både ponny och stor häst. Under året anordnar Mora ridklubb flera egna tävlingar där Gustav Wasa Ryttarspel den 3-5 maj är den största.  

Uppdaterad: 27 augusti, 2019
Facebook Twitter Linkedin