Varumärket Mora

Träskor går aldrig ur tiden

Klassisk med kurbits eller i sandalvariant i leopardmönster. Enligt Maud Waters och Tomas Engström, som driver Dalaclogs, är det bara fantasin som begränsar hur en träsko kan se ut. Efter att ha försett amerikanarna med den älskade trätoffeln under många år driver de sedan tio år sin träskofabrik från Oxberg – med besökare och kunder från världens alla hörn.

Maud Waters har bott i över 40 år i USA och började sälja hemslöjd och sedermera träskor till amerikanarna redan på 1980-talet. För 27 år sedan träffade hon maken Tomas Engström, som i sin tur drev träskofabrik i Torsby. Tillsammans har paret, som hade sin bas i Kansas, rest över hela USA och sålt träskor.
– Vi flyttade hem från USA för tio år sedan och har nu verksamheten i Oxberg där vi också tillverkar alla träskor, vilket är unikt eftersom många andra svenska träskor faktiskt tillverkas utomlands. Vi har besökare från världens alla hörn som hittar hit, det är jättekul, säger Maud.

Inspiration från hela världen
Det är Maud som designar dalaclogsen och inspiration får hon från resor över hela världen.
– Jag är en handarbetsnörd och har varit i Kina, Japan, Burma, Indien, Peru alldeles nyss i Estland och hämtat inspiration. Överallt får man idéer och man kan väl säga att ”only the sky is the limit”. Det finns så mycket roligt man kan göra och jag produktutvecklar hela tiden. Det senaste är en träsko med en vristrem med fransar där jag inspirerats av indianerna och jag har köpt med mig en liten maskin från dem som kan göra fransar.

Används av alla åldrar
Tomas, i sin tur, tillverkar hantverks-mässigt alla träskor för hand.
– Vi gör mycket specialskor för breda fötter, höga vrister och allt mellan himmel och jord. Sen har vi vårt ordinarie sortiment också. Tanken när vi flyttade hem från USA för tio år sedan var att vi skulle trappa ner, men det blev precis tvärt om. Men det är fortfarande så roligt så vi kör på ett tag till, säger Tomas.

I sortimentet finns ett 20-tal träsko- modeller i en uppsjö av olika typer av skinn och andra material samt färger, som tillverkas enligt kundernas önskemål. Det är allt från spetsiga rockabilly- träskor och trendiga leopardskor i nättare sandalmodell till klassiska träskor med kurbits – och allt däremellan.

Har webshop
Specialträskorna kan man beställa både på plats i Oxberg och genom webbshopen.
– Det som är så roligt med träskor är att de aldrig går ur tiden. Nuförtiden används också samma modeller av både gammal som ung vilket jag tycker är kul, säger Maud.

dalaclogs.se

Uppdaterad: 22 juli, 2019
Facebook Twitter Linkedin